Justiție

Oamenii legii au inițiat 80 de cauze penale pentru infracțiuni comise prin intermediul platformei Telegram

Oamenii legii au inițiat 80 de cauze penale pentru infracțiuni comise prin intermediul platformei Telegram

În Republica Moldova, o bună parte dintre infracţiuni sunt comise prin intermediul platformei Telegram. Doar în acest an, oamenii legii au iniţiat 80 de cauze penale, iar cele cele mai frecvente ilegalităţi sunt comercializarea drogurilor, escrocheriile şi organizarea migraţiei ilegale. Autorităţile susţin că administraţia platformei nu cooperează cu poliţia, iar investigarea unor cazuri este complicată şi de durată.

Reprezentanţii poliţiei naţionale susţin că majoritatea infracţiunilor comise pe aplicaţia Telegram se încadrează în categoria celor grave, deosebit de grave şi excepţional de grave.

ANGELINA UNGUREANU, jurnalist TVR MOLDOVA: „În 2024, poliţia a investigat peste 110 cazuri de comercializare a drogurilor prin intermediul aplicatiei Telegram. 151 de persoane au fost reţinute, o parte dintre ei fiind curieri. Tot în această perioadă, oamenii legii au destructurat 40 de magazine online unde se vindeau substanţe interzise. Au mai fost documentate în jur de 30 de escrocherii si 12 cazuri de organizare ilegală a migraţiei, în care infractorii, la fel, au folosit aceeasi aplicatie”.

INFRACŢIUNI COMISE PRIN INTERMEDIUL TELEGRAM

111 CAZURI DE VÂNZARE A DROGURILOR
40 DE MAGAZINE ONLINE DESTRUCTURATE
28 DE ESCROCHERII
12 CAZURI DE ORGANIZARE A MIGRAŢIEI ILEGALE
sursa: IGP

În investigarea fiecărui caz, instituţiile de forţă cer şi ajutorul administraţiei Telegram. Au fost expediate 23 de demersuri prin care s-au solicitat informaţii, dar şi blocarea grupurilor de vânzare a drogurilor. Doar că cei de la Telegram nu au venit cu un răspuns.

VIOREL CERNĂUŢEANU, şeful Poliţiei Naţionale; „Cu regrat până la ziua de azi ceea ce s-a reuşit de a documenta categoriile acestea de infracţiuni, au fost prin forţele proprii. Nu am avut cumva o cooperare sau un răspuns prompt de la administratorii acestei aplicaţii în procesele noastre de investigare. Chiar dacă au fost expediate repetat scrisori. Vorbim aici şi pe domeniul droguri, pe domeniul violenţei şi pe domeniul altor crime”.

Potrivit juriştilor, faptul că toate canalele de Telegram permit criptarea, confidenţialitatea şi anonimatul celor care comit infracţiuni reprezintă o piedică în elucidarea infracţiunilor.

DOINA IOANA STRĂISTEANU, avocat: „O înregistrare eventuală a utilizatorilor. Ar fi corectă impunerea de înregistrare. Ar fi corectă. Telegram dacă este necooperant în acest segment, atunci eu aş merge pe o interdicţie. Ca stat aş merge pe o interdicţie, până nu se conformează unor rigori. Sau ca stat, de ce să nu luăm exemplu Congresului, noi putem înainta un bill şi să ne achite anumite cheltuieli pe care statul nostru le are cu investigarea unor infracţiuni, prejudiciile aduse victimelor”.

Autorităţile de la Chişinău încearcă să găsească soluţii pentru a reglementa folosirea aplicaţiei Telegram.

DORIN RECEAN, premierul Republicii Moldova: „În ultimul timp am văzut o mică, dar încă foarte mică îmbunătăţire în această colaborare. Dacă aţi observat anumite canale de Telegram au fost închise, dar mai avem foarte multe canale de Telegram  care continuă să perpetueze aceste infracţiuni şi poliţia lucrează. Este foarte dificil să iei o decizie de a fi mai dur, pentru că Telegramul mai este utilizat de către cetăţeni pentru informare. Noi încercăm să găsim acest echilibru corect”.

Cu sediul în Dubai, aplicaţia Telegram a fost fondată de miliardarul rus Pavel Durov. În august, Durov a fost reţinut la Paris, într-o anchetă deschisă pentru lipsa moderării de conţinut pe Telegram.

În opinia poliţiei franceze, este vorba inclusiv de spălare de bani, trafic de droguri şi partajarea de conţinut pedofil, infracţiuni de care Durov s-ar face complice. Odată cu declanşarea războiului sângeros în Ucraina de către Federaţia Rusă, Telegram a devenit principala sursă de conţinut nefiltrat care generează informaţii false şi eronate.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter