Actualitate

Cetățenii Republicii Moldova evacuați din Liban au ajuns la Chișinău. Poveștile clipelor de groază trăite sub ploaia de obuze

Cetățenii Republicii Moldova evacuați din Liban au ajuns la Chișinău. Poveștile clipelor de groază trăite sub ploaia de obuze

11 cetăţeni ai Republicii Moldova, care se aflau în Liban, au ajuns astăzi în ţară. Oamenii au cerut să fie evacuaţi şi povestesc despre clipele de groază trăite sub ploaia de obuze din capitala Beirut. Ajutaţi de Guvernul de la Chişibău şi de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, ei au revenit în Republica Moldova cu un avion special, prin Varşovia. În Liban au mai rămas, însă, alţi zeci de concetăţeni.

Cei 11 cetăţeni ai Republicii Moldova, printre ei şi şase minori, au ajuns acasă după câteva zile, atât cât a durat evacuarea lor din Liban. Cu lacrimi în ochi, Maria ne spune că este stabilită în Liban de zece ani. A decis să revină acasă cu gândul la siguranţa celor trei copii ai săi. Când au început exploziile, a cerut imediat ajutorul autorităţilor Republicii Moldova. A venit cu inima frântă, pentru că în Liban i-a rămas soţul şi sora care are trei copii.

MARIA SERHAL repatriată din Liban: „Greu. Îi straşnic, Noaptea stai şi auzi sunete. Nu ştii. Vineri, eu mai n-am avut stop cardiac de la sunetele estea, nu-mi simţeam picioarele de frică. Ne dădea jumătate de oră. Aveţi jumătate de oră să vă evacuaţi. Cine dovedeşte bine, cine nu, nu. Moldoveni încă sunt foarte mulţi acolo. Ceea ce s-au evacuat asta e nimic. Sunt mame, copii."

Iar această femeie spune că va reveni în Liban doar atunci când se va instaura pacea. Chiar dacă a lăsat în urmă tot ce a agonisit, a decis să-şi pună la adăpost, în Republica Moldova, viaţa sa şi a copilului ei.

ALEXANDRA CEBANU repatriată din Liban: „Zi şi noapte se bombardează, în zona Dahiya, 5 minute cu maşina de la casa noastră, zi şi noapte. Din când în când statul israelian mai transmit că trebuie de evacuat că noi o să bombardăm. Atacuri au fost în clădiri unde trăiesc oameni care s-au evacuat din zona aia. Ambasada Republicii Moldova din Ankara ne-a ajutat mult. Noi ne-am adresat la ei."

NATALIA SINCHEVICI repatriată din Liban: „Acolo oamenii trăiesc în stres din cauza circumstanţelor militare. Şi nimeni nu ştie ce va fi mâine. Toţi se tem, trăiesc în frică. La nord e mai liniştit, iar sudul e şters de pe faţa pământului."

Potrivit autorităţilor de la Chişinău, în Liban ar mai fi 43 de cetăţeni ai Republicii Moldova. În realitate, numărul ar putea fi cu mult mai mare.

MIHAI MÎŢU secretar general, Ministerul Afacerilor Externe: „În acest moment suntem într-o activitate continuă pentru asigurarea repatrierii cetăţenilor care au rămas în Liban. Mai avem 30 de persoane care s-au adresat pentru asistenţă să fie evacuaţi în Republica Moldova. Estimăm într-o săptămână să avem cea de-a doua misiune de evacuare”.

ESTER RUIZ DE AZUA şeful misiunii OIM în Moldova: „Echipa noastră de aici lucrează pentru a le oferi oamenilor, la solicitarea lor, asistenţă medicală, suport psihologic. Vom fi în contact permanent cu ei. Este o situaţie foarte dificilă”.

Între timp, Ambasada Republicii Moldova în Iran cu reședința la Baku a emis o alertă de călătorie pentru această ţară.

Cetățenilor Republicii Moldova li se recomandă să evite orice călătorie în Iran, din cauza riscurilor de securitate din regiune. 

Cei care vor să plece, pot alege calea aeriană sau traversând hotarul terestru cu Turcia sau Armenia.

Persoanele care se află pe teritoriul Iranului și se confruntă cu o situație de urgență, pot suna la linia de urgență a Secției Consulare a Ambasadei, la numărul de telefon  +994 50 228 51 35


 

author-img_1

Cristian Sava

Reporter