Poliţia şi Procuratura Anticorupţie au scos la lumină o nouă tentativă de fraudare a alegerilor prezidenţiale şi referendumului constituţional de pe 20 octombrie, pusă la cale de gruparea fugarului Ilan Şor. Un grup criminal, dirijat de persoane de la Moscova, dar şi de lideri teritoriali şi activişti din Republica Moldova, a fost instruit să racoleze aproximativ 130 de mii de persoane care să voteze pentru un anumit candidat la prezidenţiale şi "NU" la referendum, în schimbul unor sume de bani. În funcţie de probele acumulate, ar putea fi sesizată Comisia Electorală Centrală care să decidă dacă trebuie excluşi din cursa electorală candidaţii beneficiari ai acestor scheme infracţionale.
Oamenii legii spun că din această schemă infracţională fac parte peste 130 de lideri politici teritoriali şi aproape 2.000 de preşedinţi ai unor organizaţii de sector, simpatizanţi ai fugarului Ilan Şor. Aceştia urmau să întocmească liste cu datele de identitate ale persoanelor racolate şi să le anunţe, în ajunul alegerilor, cu cine voteze la prezidenţiale, iar în buletinul pentru referendum să aleagă opţiunea "NU".
VIOREL CERNĂUŢEANU, şef IGP: „Doar la ziua de astăzi, poliţiei îi este cunoscută transferurile sau acţiunile care se petrec de corupere a unor cetăţeni în număr de 130 de mii. Noi vorbim de numărul de cetăţeni care ne sunt cunoscuţi nouă la ziua de astăzi şi despre transferurile care au fost realizate pe conturile acestor cetăţeni, venite din Federaţia Rusă. Poliţia a documentat evidenţa tarnsferurilor dpar pentru luna septembrie de peste 15 milioane de dolari au fost transferaţi acestor persoane care au diferite roluri”.
Comunicarea în interiorul reţelei avea loc prin intermediul aplicaţiei Telegram. Celor implicaţi le erau promise sume de la 1.800 de lei la 45 de mii de lei fiecare, în funcţie de rolul pe care îl avea în schema infracţională.
VERONICA DRAGALIN, şef, Procuratura Anticorupţie. „Noi venim cu un mesaj foarte clar pentru fiecare persoană care până în ziua de azi şi-a dat informaţia personală: ziua de naştere, IDN, nume şi prenume ca să-şi deschidă conturi bancare în Rusia. Aceste persoane participă în această schemă. Noi cunoaştem cine sunt aceste persoane. Aceste persoane care au participat riscă nu doar o amendă de peste 37 de mii de lei, riscă să fie confiscată suma, contravaloarea, toate transferurile făcute pe contul străin. Noi avem dreptul legal să punem sechestre aici în Moldova pe proprietatea persoanei, maşină, teren, casă”.
În urma percheziţiilor în acest dosar au fost ridicate documente, telefoane mobile, bani, în diferite valute, dar și alte probe.
Deocamdată nu a fost reţinută nici o persoană. Oligarhul condamnat Ilan Şor, care a fugit din Republica Moldova, dar este activ pe reţelele sociale, a scris pe pagina sa de Telegram că aceste acuzaţii lansate de autorităţi sunt neadevărate.
El a mai precizat că nu există nicio faptă ilicită, iar toate plăţile sunt legale.