O experiență inedită îi așteaptă pe vizitatorii Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chişinău, unde a fost lansată aplicația "Găsește Dinoteriul". Inovația le permite celor curioşi să se aventureze într-o lume fascinantă, transformând vizitele tradiţionale la muzeu într-o experiență captivantă, susținută de tehnologiile viitorului.
Aplicația "Găsește Dinoteriul" le permite utilizatorilor să exploreze Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală și să interacționeze, prin joc, cu cele nouă exponate, ajutând un pui de dinoteriu să-şi găsească mama.
ŞTEFAN NAHABA, producătorul aplicaţiei: „Inspiraţia a venit de la o aplicaţie mai veche recunoscută la nivel internaţional Pokemon Go, unde în interiorul unui spaţiu, scanai spaţiu şi îşi apăreau. Aşa şi la noi, ne apar aceste exponate, animale care prind viaţă iar în spatele acestora avem şi o istorioară”.
Aplicaţia este o modalitate simplă și accesibilă de învățare, în special pentru copii, atrași de gadgeturi.
Prin intermediul tehnologiilor, administraţia muzeului îşi propune să atragă public nou. Anul trecut, instituţia a fost vizitată de 90 de mii de persoane.
PETRU VICOL, director, Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală: „Un scop al proiectului este atragerea vizitatorilor în număr mai mare deoarece suntem un muzeu classic, cu o expoziţie clasică şi implimentarea acestor proiecte, cumva vine să schimbe lucrurile şi să fim mai atractivi”.
ANDREI CHISTOL, secretar de stat, Ministerul Culturii: „Noi putem să arătăm acest patrimoniu, aceste bijuterii care le avem în muzeile noastre, mai bine, într-o manieră mai modernă, într-o manieră mai inovativă, tuturor cetăţenilor noştri, copiilor care vor veni aici”:
Aplicația a fost dezvoltată în cadrul programului "Muzeele Viitorului", cu sprijinul financiar al USAID, în valoare de 20.000 de dolari.
KIRK RAMER, director, Proiectul "Competitivitate şi Rezilienţă Rurală", USAID: „Am sprijinit și alte cinci muzee, printre care Muzeul de Istorie, unde am contribuit la achiziționarea de noi tehnologii. De asemenea, am oferit asistență muzeelor din regiune, ajutându-le să reabiliteze fotografii mai vechi pentru a crea expoziții. În plus, am susținut și Muzeul de Literatură Română”.
Programul "Muzeele Viitorului" îşi propune să transforme muzeele tradiționale în spații interactive, educaționale și atractive, care să răspundă nevoilor publicului contemporan.