Extern

Ministrul german de Finanțe susține aprovizionarea Ucrainei cu rachete Taurus

post-img
Drapelul Germaniei
Sursa foto: money.it

Ministrul german de finanțe, Christian Lindner, și-a exprimat luni, în timpul vizitei sale la Kiev, sprijinul pentru furnizarea de rachete Taurus cu rază lungă de acțiune către Ucraina, întrucât acestea ar contribui la obținerea mai rapidă a victoriei ucrainene, informează ziarul german Spiegel și AFP, preluat de Agerpres.

Vorbind despre sprijinul Berlinului pentru Kiev, șeful Ministerului german de Finanțe a subliniat că „Ucraina trebuie să învingă” în războiul de amploare inițiat de Rusia.

„Prin urmare, din partea noastră, există o responsabilitate parțială de a ne asigura că forțele actuale ale Ucrainei sunt întotdeauna mai puternice decât cruzimea rezultată din războiul lui Putin”, a menționat acesta, adăugând că guvernul german își propune să facă tot posibilul pentru a consolida capacitățile militare ale Ucrainei.

Referindu-se la chestiunea furnizării de rachete Taurus cu rază lungă de acțiune către Kiev, Lindner a subliniat că este o procedură standard – consultări cu aliații în ceea ce privește nevoile Ucrainei și modul de a le satisface.

„Fiindcă știu că mulți susțin o astfel de asistență – la fel ca și mine personal -, sper într-o clarificare rapidă a acestor chestiuni cât mai curând posibil”, a subliniat Lindner.

Rachetele Taurus fac parte din cel mai avansat armament al Forțelor Aeriene germane. Acestea sunt similare rachetelor de croazieră Storm Shadow, care au fost deja furnizate Ucrainei de către Marea Britanie și Franța (cunoscute sub numele de SCALP).

Racheta este, de asemenea, capabilă să lovească ținte și mai îndepărtate, până la 500 km, fără a intra în spațiul aerian al inamicului. Taurus zboară cu aproape 1.000 km/h la o altitudine foarte mică, la mai puțin de 50 metri deasupra solului, ceea ce o face greu de detectat de radarele inamice.

Potrivit Spiegel, care face referire la sursele sale, publicația a relatat că în prezent sunt în curs de desfășurare discuții secrete cu reprezentanți ai industriei de apărare, deoarece cancelarul Olaf Scholz dorește să aducă modificări tehnice rachetelor pentru a împiedica Kievul să lovească alte teritorii rusești cu excepția Crimeei ocupate de Rusia. Oficial, guvernul german a declarat că, în prezent, nu există pregătiri pentru transferul rachetelor de croazieră Taurus către Ucraina.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter