Social

Mansarda unui bloc de pe strada Paris din Chişinău a ars în proporţie de 50 la sută

Mansarda unui bloc de pe strada Paris din Chişinău a ars în proporţie de 50 la sută

Mansarda unui bloc cu şase etaje de pe strada Paris din sectorul Buiucani din Chişinău a ars în proporţie de 50 la sută. Şase familii au rămas pe drumuri, iar 12 apartamente de la etajele inferioare au fost inundate în timp ce pompierii stingeau incendiul. Potrivit IGSU, focul a izbucnit în urma unor lucrări de hidroizolare a mansardei cu utilizarea unui arzător conectat la o butelie de gaz. Comisia pentru Situații Excepționale Chișinău urmează să analizeze pagubele, iar mâine va decide ajutorul ce va fi oferit familiilor afectate.

Apelul la 112 a venit duminică, puţin după ora 17. La faţa locului au intervenit aproximativ de 50 de pompieri şi salvatori, iar 36 de locatari ai imobilului cu şase etaje au fost evacuaţi. Incendiul a fost localizat în aproximativ o jumatate de oră. Flăcările au mistuit jumătate din mansardă, dar, din fericire, nu s-au înregistrat victime.


ANGELINA UNGUREANU, jurnalist TVR MOLDOVA: „Focul a izbucnit la mansarda unui bloc de locuințe cu șase nivele. Acum ne aflăm în apartamentul de la mansardă, iar după cum puteți vedea, acoperișul a ars practic în totalitate. Distruse au fost o parte și din bunuri”.


Proprietara unuia dintre apartamentele distruse de flăcări ase afla la ţară şi spune că a aflat despe incendiu de la un vecin. Femeia susţine că a reuşit să salveze doar actele şi un calculator.


SILVIA GAVRILA, locatară: „Mi s-a ridicat tensiunea. Mai nu mi-am pierdut cunoştinţa. M-a luat salvarea. Am stat în salvare o bucată de timp. O să reparăm. Vine iarna. Avem doi copii mici, ce să facem? De unde avem, de unde nu avem. Vine soţul de pespte hotare”.


Şase apartamente de la mansardă au rămas practic fără acoperiş şi bunuri, iar alte 12, de la etajele inferioare, au fost inundate. Tavanul acestui apartament de la etajul şase riscă să se prăbuşească. Proprietara spune că pagubele sunt enorme şi mizează pe ajutorul autorităţilor.


MARINA RUSU, locatară: „Eram acasă. Am auzit cum alergau vecinii. Apoi au venit pompierii. Ne-au spus să ieşim afară. A fost apă, nu ştiu în ce cantităţi, dar cât s-a stins acolo, a ajuns şi la noi. Aşteptăm şi noi un ajutor, susţinere din partea primăriei, a statului. Nu ştiu, chiar prima dată suntem în aşa situaţie”.


„În partea cealaltă de casă era mai mare. Aici în faţă nu se vedea nimic. În partea cealaltă se vedea cum arde. Fum. Fum, doamne fereşte. Când am văzut, m-am speriat. Doamne fereşte”.


Locatarii susţin că focul ar fi pornit de la lucrările efectuate la acoperişul apartamentelor de la mansardă.


„Noi reparam podul. Curgea. Băieţii care au reparat podul, cred că de la ei. Ei au lucrat cu chestia aia, cu focul, care se lipeşte. Nimeni nu făcea. Noi am decis să facem ca să nu ne cadă podul de la apă şi umezeală. Iată am făcut, am distrus toată casa”.


Tot astăzi, Comisia pentru Situaţii Excepţionale Chişinău s-a întrunit pentru a analiza pagubele. Deocamdată nu este stabilită suma.


VASILE MOROI, pretorul sectorului Buiucani: „Acoperişul mansardei este executat din căpriori din lemn, în mare parte din materiale uşor inflamabile. Vă informez că trei proprietari de apartamente din bloc au comandat nişte lucrări de reparaţie la acoperiş. Lucrările au fost executate prin flacără deschisă, ceea ce a dus la izbucnirea incendiului. O familie compusă din trei persoane a solicitat cazare pe noapte. În conlucrare cu administraţia Universității Pedagogice "Ion Creangă", aceste persoane au fost cazate în căminul studenţesc”.



Comisia pentru Situaţii Excepţionale Chişinău urmează să se întrunească mâine dimineaţă într-o nouă şedinţă pentru a evalua starea apartamentelor afectate de flăcări şi pentru a stabili care va fi ajutorul oferit proprietarilor. Autorităţile municipale anunţă că vor verifica toate blocurile de locuinţe cu mansarde din sectorul Buiucani.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter