Actualitate

Cele patru platforme pentru aterizarea elicopterelor SMURD, construite în imediata apropiere a unor spitale din Chişinău, Cahul şi Bălţi şi inaugurate anul trecut, zac nefolosite

Platformele pentru elicopterele SMURD nu sunt folosite

Cele patru platforme pentru aterizarea elicopterelor SMURD, construite în imediata apropiere a unor spitale din Chişinău, Cahul şi Bălţi şi inaugurate anul trecut, zac nefolosite. Autorităţile refuză, deocamdată, să ne spună ce problemele au, iar elicopterele SMURD venite din România continuă să aterizeze pe stadionul Dinamo din Chişinău. Ministrul de Interne a iniţiat o investigaţie şi spune că va oferi detalii după încheierea ei.

ANGELINA UNGUREANU, jurnalist TVR MOLDOVA: „Nici după aproape un an de la inaugurare, platformele pentru aterizarea elicopterelor SMURD nu sunt funcționale. În municipiul Chișinău avem două astfel de platforme, în sectoarele Botanica şi Centru. De exemplu, acum ne aflăm la cea amenajată pe strada Testemițeanu, iar după cum puteți vedea, zona este îngrădită iar terenul pare abandonat”.


Punctele de aterizare au fost marcate corespunzător şi au dispozitive care arată direcţia şi intensitatea vântului. Suplimentar, platforma din Cahul a fost dotată și cu lumini speciale pentru funcționarea pe timp de noapte. Platformele au fost construite de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al Republicii Moldova în cadrul unui proiect transfrontalier cu România pentru îmbunătățirea infrastructurii Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare, iniţiat în 2014.


ADRIAN EFROS, ministrul Afacerilor Interne: „Eu personal inspectez aceste platforme şi am solicitat să mi se pună la dispoziţie toată documentaţia de planificare, de iniţiere în principiu acetsor proiecte, toată documentaţia tehnică, de dare în exploatare şi de folosinţă”.


Elicopterele SMURD venite din România în misuni medicale transfrontaliere continuă să aterizeze pe pista de atletism a stadionului Dinamo din Chişinău.


ADRIAN EFROS, ministrul Afacerilor Interne: „- Înainte de construcţia acestor platforme nu s-a luat în calcul că acolo este mai complicat şi cumva Dinamo este o platformă mai bună pentru aterizarea elicopterelor? - La aceste întrebări eu sper foarte mult să am răspuns atunci când voi încheia evaluarea acestor platforme şi a tuturor documentelor. Invetsigăm şi nu vreau să vin cu nişte informaţii pripite sau care nu au acoperire încă cu motivaţie”.


Precizăm că aceste platforme au fost inaugurate la sfârşitul lunii octombrie, anul trecut, iar autorităţile au anunţat că au costat mai bine de 10 milioane de euro, din care şase milioane de euro finanţare nerambursabilă prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter