Justiție

Percheziții într-un dosar de evaziune fiscală, spălare de bani și finanțarea unei organizații criminale

Percheziții într-un dosar de evaziune fiscală, spălare de bani și finanțarea unei organizații criminale

Percheziții într-un dosar de evaziune fiscală, spălare de bani și finanțarea unei organizații criminale, în care sunt implicaţi administratorii unei companii de construcții din Chişinău. Ar fi vorba de bani aduşi ilegal din Federaţia Rusă, prin interpuşii fugarului condamnat Ilan Şor, spun sursele TVR MOLDOVA. Iar compania ar aparţine omului de afaceri Vladimir Tonu, care se află pe lista persoanelor afiliate lui Şor.

Angajați ai Serviciului Fiscal de Stat, Inspectoratului Național de Investigații și Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale au ridicat din casele şi birourile suspecţilor probe şi sume importante de bani, în diferite valute.


DIANA FETCO, șef, Secția Comunicare și Protocol, IGP: „În timpul perchezițiilor efectuate la domiciliile și birourile factorilor de decizie ai companiei de construcții au fost ridicate înscrisuri de ciornă, telefoane mobile și mijloace bănești în valută națională și străină în sumă de 4 593 121 de lei, 69 000 de dolari, 98 500 de euro, 24 000 de roni și 106 000 de lire”.


Potrivit surselor TVR MOLDOVA, percheziţiile au avut loc la sfârşitul săptămâni trecute, iar proprietarul companiei de construcţii şi principalul suspect în acest dosar ar fi Vladimir Tonu. Poliţia spune că acesta este dat în urmarire naţională şi acum se află peste hotare. Contactat telefonic, Vladimir Tonu a spus că este nevinovat şi că acum zece zile a plecat în Germania la un tratament medical.


VLADIMIR TONU, proprietar companie de construcţii: „ - Noi pledăm a fi nevinovaţi şi noi nu suntem companie care ne ocupăm nu ştiu de ce. Noi ne ocupăm de activitate de construcţie. Noi nu am susţinut pe nimeni. Nu avem apartenenţă politică. Nici nu am avut niciodată. Că noi am făcut sau executat unele lucrări la Aeroportul Internaţional Chişinău, asta înseamnă că compania a avut activitate în domeniul antreprenoriatului. - O să vă întoarceţi în ţară? - Neapărat! Şi normal că da”.


Alte percheziţii au avut loc şi la o agenţie de schimb valutar, al cărui proprietar ar fi complice în schema ilegală.

„- Ce ai în genţi? Vorbeşte! - Lei. - Câţi lei? - Nu ştiu! - De ce ai fugit? De ce ai fugit te întreb?”.


Oamenii legii au reţinut şi un curier, care a încercat să fugă. „Aşa! Stai să mă uit şi în geanta din spate! Stai! Aşa!”.


DIANA FETCO, șef, Secția Comunicare și Protocol, IGP: „Precizăm că, majoritatea mijloacelor financiare au fost ridicate de la schimbul valutar, implicat anterior în fapte de evaziune fiscală, spălare de bani și finanțare în interesul unei organizații criminale”.


Din datele strânse până acum în anchetă, prejudiciul adus statului prin evaziune fiscală ar fi de 109 milioane de lei. Precizăm că pe lista persoanelor afiliate lui Ilan Șor, elaborată de Serviciul de Informații și Securitate, este inclus și Vladimir Tonu, proprietarul companiei de construcţie unde au avut loc aceste descinderi. Tot această companie de construcţie a lucrat la Aeroportul Internațional Chișinău în perioada când era gestionat de gruparea lui Ilan Șor. Potrivit datelor publicate de Comisia Electorală Centrală, la alegerile parlamentare din 2019, firma condusă de Vladimir Tonu a fost unul dintre cei mai importanți sponsori ai campaniei electorale a fostului Partid Politic Șor.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter