Social

Controalele făcute de inspectorii de muncă din R. Moldova vor fi filmate cu ajutorul unor camere video

Controalele făcute de inspectorii de muncă din R. Moldova vor fi filmate cu ajutorul unor camere video

De acum înainte, controalele făcute de inspectorii de muncă din Republica Moldova vor fi filmate cu ajutorul unor camere video asemănătoare celor folosite de poliţişti. Inspectoratul de Stat al Muncii dispune de 30 de astfel de camere și echipamentele conexe. Se speră că această măsură va duce la transparentizarea verificărilor făcute de inspectori. Aparatele au costat aproximativ 45 de mii de euro, bani dintr-un proiect finanţat de Uniunea Europeană.

Camerele video de mici dimensiuni vor fi repartizate inspectorilor aleatoriu, vor putea fi folosite pe baza unei chei electronice şi vor fi monitorizate prin intermediul unui registru electronic. Aparatele sunt dotate cu GPS, iar în sistem va apărea imediat locul şi durata filmării.


„Body-camera este gata pentru filmare. La apăsarea butonului se aprinde culoare roşie şi să un semnal. După ce s-a terminat misiunea, ei vin la locație, instalează body-camera în încărcător. În acel moment, începe a se descărca video care se stochează în server. Se descarcă video”.


Secvențele video filmate de camerele de corp vor fi probe incontestabile pentru a demonstra munca nedeclarată, ceva ce lipsea până acum.


E. S. JĀNIS MAŽEIKS Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: „Echipamentele vor ajuta personalul să efectueze inspecții transparente şi să se protejeze de potențiale acuzații de corupție care ar putea afecta reputația Instituției”.


Inspectoratul de Stat al Muncii s-a reformat în ultimii doi ani, prin introducerea de controale inopinate. Astfel că, de la începutul lui 2024, au fost identificate peste 1.600 de persoane care lucrau fără un contract de muncă. În doar nouă luni, inspectorii au identificat și au repus în drepturi mai multe persoane care munceau ilegal decât în ultimii nouă ani.


ALEXEI BUZU ministrul Muncii și Protecției Sociale: „Într-o săptămână, colegii de la Inspectorat identifică cam 80 de persoane comparativ cu cât se identifica într-un an, spre exemplu, dacă vorbim de anii 2019-2022”.


Cele 30 de camere vor fi distribuite în zece inspectorate teritoriale de muncă din Chișinău, Bălți, Cahul, Cimișlia, Drochia, Edineț, Orhei, UTA Găgăuzia, Călărași și Căușeni. Inspectorii vor beneficia şi de sesiuni de instruire pentru utilizarea corectă a echipamentelor. Bugetul total al proiectului "Sprijinul UE pentru o piață a muncii mai incluzivă în Republica Moldova" este de 2 milioane de euro.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter