Social

Cafeaua, deliciul preferat de basarabeni

Cafeaua, deliciul preferat de basarabeni

Fierbinte, rece, decafeinizată, cu lapte sau cu diferite arome, cafeaua este una dintre cele mai îndrăgite şi mai consumate băuturi de pe glob. Iar Republica Moldova nu face excepţie. Astăzi, de Ziua Mondială a Cafelei, expertul economic Veaceslav Ioniţă a publicat un studiu care arată că basarabenii savurează acum cu 18% mai multă cafea faţă de zece ani în urmă. Iar dacă trendul se păstrează, Republica Moldova ar putea depăşi consumul mediu global până în 2028.

NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: „Dacă în anul 2000 statisticile spun că un locuitor al Republicii Moldova consuma o singură ceașcă de cafea pe an, în 2024, savurează 167 de cești. Asta arată nu doar o ajustare a preferințelor de consum, dar și o evoluție economică și culturală. Totuşi, mai avem mult până la media Uniunii Europene, unde fiecare adult consumă peste 1.100 de ceşti de cafea într-un an”.


Stimularea sistemului nervos şi scăderea senzaţiei de oboseală sunt printre cele mai cunoscute beneficii ale cafelei. Lichidul amărui şi parfumat este, însă, şi un bun diuretic şi un antixoxidant.


„V-am suprins cu o cafea în mână chiar de ziua mondială a cafelei. Cât de des o consumaţi? Aş zice că de trei patru ori pe săptămână. Mai exact de ce o consumaţi? Este un moment de plăcere mai mult. Consumăm cafea. Cât de des, sau câte ceşti pe zi? De două ori. Şi credeţi că întradevăr vă dă forţă. Da, cred cu siguranţă. Nu consum cafea, dar uneori când sunt obosită o mai consum”.


Totuşi, medicii recomandă consumul moderat de cafea. Acest produs nu se recomandă persoanelor cu probleme cardiace, digestive sau femeilor însărcinate.


VIORICA SORBALO, medic de familie: „Se recomandă câte trei cinci ceşti de acfea pe zi, dar o cească de cafea conţine 90 de mg de cafeină. Circa 150 de cafeină pierde de organism aprozimativ cinci mg de calciu şi aici vor apărarea problemele la sistemul ortioarticular şi reacăţii adverse a sistemului ostioarticular. Contraindicaţiile pentur consumuli de cafea sunt pentru oamenii bolnavi care au probleme cu tensiune arterială, care sunt la evidenţa reumatologului sau a ortopedului”.


La nivel mondial, Finlanda este ţara unde se consumă cea mai multă cafea. Veaceslav Ioniţă spune că acolo un adult consumă peste 12 kilograme anual, ceea ce înseamnă aproape patru ceşti de cafea pe zi.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter