Social

EXCLUSIV. Povești de succes ale basarabenilor în Polonia

EXCLUSIV. Povești de succes ale basarabenilor în Polonia

Polonia este un partener economic important pentru Republica Moldova. Datorită relaţiilor dintre cele două ţări, numărul basarabenilor stabiliţi în acest stat a crescut în ultimii ani. Sunt aproape trei mii de cetăţeni ai Republicii Moldova in Polonia care beneficiază de oportunitățile de dezvoltare a unei țări din marea familie europeana. O echipă TVR MOLDOVA s-a aflat câteva zile la Varşovia şi a făcut cunoştinţă cu cetăţenii care au reuşit să pună pe roate afaceri de succes.

MĂDĂLINA COCIU, jurnalist TVR MOLDOVA: „În acest cartier liniştit, numit Joliboş din oraşul Varşovia facem cunoştinţă cu Alex. E un tânăr antreprenor născut în Republica Moldova care şi-a deschis o vinotecă. Este în Polonia de 20 de ani şi le face cunoştinţă oamenilor cu vinul şi tradiţiile moldoveneşti”.


Alex Casianov are 37 de ani şi este din Chişinău. Vinoteca a fost deschisă în 2004 de tatăl lui Alex, iar din 2015, a înţeles că vrea să ducă mai departe tradiţia şi să preia afacerea.


ALEX CASIANOV, antreprenor: „Eu ca şi copil nu mi-am dorit să fac ceea ce fac părinţii mei. A fost mai mult visul lor, dar în final am observat că mie îmi place să vorbesc cu oamenii despre vin, să povestesc despre vin şi nu doar despre vin, dar şi despre cultura noastră, despre ţara mea de unde eu vin”.


Alex știe că, după aderarea la Uniunea Europeană, Polonia s-a dezvoltat cu paşi mari, iar acum este un loc unde ai vrea să trăieşti.


ALEX CASIANOV, antreprenor: „Sunt martor al schimbărilor care s-au produs aici în Polonia pentru că v-am zis, am ajuns aici în 2005 şi abia Polonia în 2004 a intrat în Uniunea Europeană. S-au construit foarte multe drumuri aici în Polonia pe parcursul acestor ani. S-au construit multe clădiri pentru universităţi de exemplu, cămine noi. Aceasta se vede”.


Acum, în vinotecă, oaspeţii pot găsi aproape 250 de sticle de vin de la 12 producători din Republica Moldova, România şi Georgia. Fiecare client poate gusta vinul la o mică terasă amenajată în faţa vinotecii. Ian şi Joanna sunt oaspeţii fideli ai vinotecii. Sunt polonezi şi le place extrem de mult să savureze vinul moldovenesc la această terasă.

„Nu suntem pentru prima dată în acest loc pentru că locuim în acest cartier. În special mie, îmi place acest loc. Ne place acest vin, ne place acest loc, această atmosferă, în special vara, în astfel de zile”.


Şi George Gherţescu se află de aproape trei ani în Polonia. A reuşit să înfiinţeze o mică afacere, dar şi să se angajeze în domeniul IT.

GEORGE GHERŢESCU, antreprenor: „ Înainte de a mă muta aici în Polonia, locuiam la Bucureşti. Am primit o ofertă de job şi am zis hai să încercăm, de ce nu. Plus că era o oportunitate bună pentru mine. Afacerea este despre imprimarea pe pereţi. Vine cumva ca o alternativă la metodele mai tradiţionale cum ar fi tapete, abţibilduri şi e ceva neobişnuit pe care oamenii încă nu au văzut”.


Pentru George, Polonia este ţara care oferă multe oportunităţi şi vrea să profite din plin de ele.


GEORGE GHERŢESCU, antreprenor: „Din punctul meu de vedere, Polonia e unul dintre cele mai bune exemple de: Se poate. Ţara s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani. La momentul de faţă îmi văd viitorul aici, fiindcă deja m-am obişnuit, ştiu limba, cunosc oameni, ei mă cunosc, am prieteni şi aici deja mă simt practic ca acasă”.


Republica Moldova şi Polonia au încheiat 39 de tratate bilaterale. Totodată, Polonia se află în top 10 parteneri comerciali la nivel mondial şi ocupă locul 14 în clasamentul principalilor investitori străini în Republica Moldova.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter