Actualitate

Programul de Vouchere pentru Electrocasnice: Sprijin de până la 7000 de lei pentru gospodăriile vulnerabile din R. Moldova

Vouchere pentru electrocasnice

A început Programul Național Eco-Vouchere pentru electrocasnice. Începând de astăzi și până la sfârșitul anului, peste 7700 de familii îşi vor putea schimba electrocasnicele vechi pe altele eficiente energetic. Din bugetul de stat au fost alocate 54,5 milioane de lei.

Vor beneficia de vouchere consumatorii din categoriile de vulnerabilitate energetică extremă, foarte ridicată și ridicată, înregistrați pe platforma compensanții.gov.md. Bunăoară, cei din grupul de vulnerabilitate extremă vor primi vouchere în valoare de 7000 de lei, din categoria foarte ridicată vor avea 6000 de lei, iar din cea de vulnerabilitate ridicată - 5000 de lei. Noutatea programului este că, în acest an, vor fi oferite vouchere doar pentru achiziția de frigidere sau mașini de spălat, nu și pentru becuri led.

BENEFICIARII PROGRAMULUI ECO-VOUCHER Vulnerabilitatea energetică extremă – 7000 lei Vulnerabilitate energetică foarte ridicată – 6000 lei Vulnerabilitate energetică ridicată – 5000 lei


CAROLINA NOVAC secretar de stat, Ministerul Energiei: „Pentru mașina de spălat vorbim de categoria de eficiență energetică A, B pentru frigider vorbim de categoria energetică de A,B,C și D. Dorim să creștem gradul de eficiență energetică și cu standardele europene. 3.52-4.09 Cei care nu pot valorifica, nu sunt prezenți în țară, pot împuternici, prin procură, pe cineva care să ridice acel electrocasnic”.


Voucherele vor acoperi până la 70% din costul noilor electrocasnice.


ION MUNTEAN director, CNED: „Am rămas pe aceeași abordare, sistemul informațional transmite SMS la beneficiari când sunt identificați…MUSCA…doar că am încercat să facem o țintire mai bună a profilului beneficiarilor: consumatorii care au un consum mai mare de energie gospodăriile care au persoane cu dizabilități, nevoi speciale în rândul membrilor familiei. Fiind disponibile 54,4 mil lei și reeșind din această sumă și valoarea voucherului 7 mii lei, s-a calculat nr. de 7771 potențiali beneficiari”.


Pentru a cumpăra un aparat electrocasnic, beneficiarii vor trebui să ofere în schimb echipamentul lor vechi de același tip, chiar şi nefuncțional.


VICTOR PARLICOV ministrul Energiei: „Guvernul vine să compenseze o bună parte, pentru unele echipamente chiar integral, costul acestei schimbări. Vor trebui să demonstreze că în esență își schimbă un echipament, să vină cu acel echipament vechi și slab performant, să-l aducă fizic la schimb. Ca aceste echipamente să fie reciclate în modul corespunzător”.


Perioada de valorificare a voucherului este limitată.


ION MUNTEAN director, CNED: „După cele cinci zile, dacă persoana nu reușește să valorifice voucherul, atunci voucherul nu va mai fi disponibil pentru anul acesta, dar persoana va fi eligibilă la următoarea etapă, când depune cerere pentru compensanții”.


Programul prevede ca, în următorii trei ani, în jur de 150 de mii de familii vulnerabile din R.Moldova să primească vouchere pentru a-și înlocui electrocasnicele vechi cu altele eficiente energetic. Anul trecut, 6 mii de familii au beneficiat de vouchere pentru schimbarea electrocasnicelor, iar 32 mii pentru înlocuirea becurilor. Proiectul, în valoare de 5,8 mil. dolari, a fost finanțat de UE și implementat de PNUD Moldova.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter