Actualitate

„Barometrul antreprenorilor care construiesc viitorul R. Moldova”: Aderarea la UE va aduce stabilitate economică şi politică

Barometrul antreprenorilor

Majoritatea antreprenorilor din Republica Moldova se declară pro-europeni şi cred că aderarea la Uniunea Europeană ne va aduce stabilitate economică şi politică, acces la piaţa europeană, finanţare şi creşterea standardelor de calitate. Sunt printre concluziile "Barometrului antreprenorilor care construiesc viitorul Republicii Moldova". Sondajul a fost realizat de Asociația Parteneriate pentru Noua Economie şi prezentat astăzi la Chişinău.

VICTOR NISTORICĂ, antreprenor, industria alimentară: „Nu este uşor ceea ce se întâmplă, dar e bine pentru că avem o direcţie clară. Vedem nişte cifre care arată că economia se dezvoltă. Afacerea noastră a crescut cu 20-30% în ultimii trei ani şi o mare parte se datorează exporturilor. Am reuşit să cucerim deja vreo 6 pieţe europene şi vrem să mergem mai departe”.


ION LUCA, antreprenor, industria vitivinicolă: „Or, vinificatorii au trecut prin cel mai prost factor din istorie: un embargou, marfă neplătită şi pentru a ne putea dezvolta, noi avem nevoie de o stabilitate şi o predictibilitate. Asta e ceea ce ne oferă ţările UE. Nu vorbim doar despre piaţa UE, dar vorbim de multe alte ţări cu care UE are semnat acordul de liber schimb”.


DUMITRU PÎNTEA, analist economic: „Antreprenorii, am spus deja că se declară pro europeni, dar înţeleg foarte bine că integrarea în Uniunea Europeană vine şi cu anumite provocări: reglementări diferite, mai stricte, costuri de conformare şi o concurenţă din partea antreprenorilor din statele europene. Aceste rezultate vin să dea decidenţilor politici material necesar pentru a înţelege cum să-şi calibreze politicile publice”.


Respondenţii barometrului au avut de răspuns la întrebarea în ce direcţie se îndreaptă lucrurile în Republica Moldova. Peste 57 la sută dintre antreprenorii chestionaţi consideră că ţara se îndreaptă într-o direcţie bună, în timp ce, peste 27%, consideră că lucrurile sunt pe o cale greşită.


PERCEPŢII DESPRE ECONOMIA NAŢIONALĂ O direcţie bună- 57,9% O direcţie greşită- 27,2% La capitolul percepţii despre Uniunea Europeană, peste 66 la sută dintre cei chestionaţi consideră că integrarea în Uniunea Europeană ar aduce, mai degrabă, avantaje, în timp ce peste 14% cred că nu ne va influenţa în vreun fel, iar alţii, peste 14%, sunt de părere că ar fi mai multe dezavantaje.

PERCEPŢII DESPRE UNIUNEA EUROPEANĂ Mai degrabă avantaje - 66,4% Nici dezavantaje, nici avantaje - 14,2% Mai degrabă dezavantaje - 14,2%

NATALIA GAVRILIŢA, director, Asociaţia Parteneriate pentru Noua Economie: „Împreună cu partenerii noştri am măsurat opiniile şi percepţiile antreprenorilor cu privire la economia naţională, serviciile publice şi perspectivele integrării europene. De ce acest barometru este important? Pentru că antreprenorii reprezintă motorul de creştere economică şi sursa stabilităţii pentru Republica Moldova”.


DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: „Dacă stăm şi să ne gândim atent, cea mai mare contribuţie a UE, cel mai mare beneficiu al integrării RM în UE nu sunt atât fondurile de pre aderare, nu sunt fondurile pe care ulterior le vom primi de la UE, cât este marea piaţă, piaţa unică”.


JANIS MAZEIKS, ambasadorul UE în Republica Moldova: „De 10 ani asistăm la un proces ireversibil de integrare economică a Republicii Moldova şi a companiilor moldoveneşti în economia Uniunii Europene şi în lanţurile valorice europene. Datorită acestui fapt, UE a devenit principalul partener comercial al RM”.


Sondajul a fost realizat de CBS- Research, în perioada 22 iulie - 21 august 2024, şi are o marjă de eroare de + - 3,1%. Volumul eşantionului este de 1005 antreprenori locali. În Moldova sunt peste 40 de mii de companii active şi aproximativ peste 600 de mii de angajaţi.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter