Actualitate

Din 2025, clădirile din Republica Moldova vor trece obligatoriu prin procedura de certificare energetică

Din 2025, clădirile din Republica Moldova vor trece obligatoriu prin procedura de certificare energetică

Centrul Național pentru Energie Durabilă urmează să certifice evaluatorii și să dezvolte un sistemul informațional al certificatelor energetice. De performanțele clădirilor va depinde și prețul lor.

ZFR

Certificarea energetică va fi obligatorie pentru clădirile noi, cele supuse renovării și cele care urmează a fi vândute sau închiriate. Vor trece prin acest proces și clădirile publice cu o suprafață mai mare de 250 de metri pătrați. Potrivit regulamentului, clădirile vor fi încadrate într-o categorie de performanță energetică pe o scară de la A, cea mai eficientă, până la G, cea mai puțin eficientă.

ION MUNTEAN director CNED: Certificatul va fi obligatoriu pentru clădirile publice când vor beneficia de o renovare energetică majoră și pentru toate clădirile private când acestea vor fi vândute. ca clientul, cel care procură să fie informat și să știe la ce se poate aștepta în ceea ce privește consumul de energie.

Vor fi exceptate de la această procedură clădirile cu statut de monumente istorice, lăcașurile de cult, clădirile cu o suprafață mai mică de 50 de metri pătrați, dar și clădirile care nu sunt destinate locuiri. Conceptul sistemului informational a fost deja definitivat și va fi gestionat de Centrul Național pentru Energie Durabilă.

ION MUNTEAN director CNED: Vom forma acei evaluator energetici ca la mijlocul anului viitor să fie functional acel sistem de emitere a certificatelor de performanță energetică a clădirilor. Pentru persoanele fizice eliberare certificatului se va face contra-cost, va fi un serviciu.

Regulamentul privind procedura de certificare a performanței energetice a fost aprobat de Guvern pe 11 septembrie.

ZFR

VICTOR PARLICOV ministrul Energie: Performanța energetică, de fapt definește câtă energie trebuie să consumi pentru a întreține un an de zile această clădire. El va face diferența între costul diferitor apartamente, imobile în funcție de cât de performante sunt. Respectiv va încuraja proprietarii să investească în eficiența energetică a clădirilor.

În primăvară, CNED a demarat procesul de eficientizare energetică a clădirilor rezidențiale. 70 la sută din investiții vor fi acoperite de Fondul de Eficiență Energetică și 30% va fi contribuția locatarilor. În contul fondului sunt acum peste 100 milioane de lei. Guvernul a estimat un buget de 1,4 miliarde de lei pentru o perioadă de trei ani, în care urmează să fie reabilitate energetic peste 110 blocuri rezidențiale și 1400 de gospodării individuale. Potrivit statisticii, peste 70% dintre clădirile din Republica Moldova au fost construite până în anul 1990 şi au pierderi mari de căldură. Pentru încălzirea unui metru pătrat de spațiu se cheltuie de două ori mai multă energie decât media europeană.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter