Actualitate

Ce prevede cel de-al doilea obiectiv al Maiei Sandu din Planul pentru Moldova: Investiții record în infrastructură și sănătate

post-img
captură foto

Președintele R. Moldova, Maia Sandu, anunță investiții record în infrastructură și sănătate pentru următorii patru ani. Măsurile se regăsesc în cel de-al doilea obiectiv din Planul pentru Moldova, prezentat de șeful statului.

„Al doilea obiectiv din Planul meu pentru Moldova înseamnă condiții de viață mai bune. În cei patru ani de mandat am învestit sume record în creșterea condițiilor de viață în localitățile din Moldova, indiferent dacă sunt din centrul, din nordul sau sudul țării. În calitate de președinte voi solicita și contribui la mobilizarea finanțării pentru a crește nivelul de trai în localitățile noastre”, a declarat președintele.

Printre principalele măsuri anunțate în cel de-al doilea obiectiv, șeful statului a menționat:

  1. Reabilitarea a 3 000 km de drumuri, astfel încât toate drumurile naționale și regionale din R.Moldova să fie în stare bună.
  2. Alocarea a cel puțin 8 miliarde de lei în proiecte de infrastructura și susținerea a cel puțin 3 proiecte de infrastructură pe localitate, precum cămine culturale, complexe sportive, parcuri, conectare la apă și canalizare.
  3. Repararea și dotarea tuturor policlinicilor din R.Moldova.

„În ultimii ani, localitățile au beneficiat pentru dezvoltare de 2,85 miliarde de lei. De 3 ori mai mult decât în ultimii zece ani. Au fost dați în exploatare peste 700 km de drumuri naționale și regionale”, a precizat Maia Sandu.

Șeful statului a amintit că după ani de stagnare, au fost finalizate centura Bahmut, centura Comratului, drumul Orhei-Bălți, centura Sângerei, primul sector al centurii Chişinău, podul de la Pruncul, a fost reabilitat podul de la Giurgiulești și deschis un nou pod peste Prut.

„Am învestit circa 500 de milioane de lei în universități și colegii. Am renovat și dotat 200 de școli și grădinițe. Alocăm 1,3 miliarde de lei în rețeaua «școlilor model» – câte una în fiecare raion. Iar, până în anul 2030 vom extinde rețeaua de la 35 la 90 de școli. Am învestit 3 miliarde de lei în sănătate. Nicio guvernare de până acum nu a alocat atâți bani pentru renovarea și modernizarea spitalelor”, a adăugat președintele.

Totodată, Maia Sandu a amintit că autoritățile au făcut investiții de circa 400 de milioane de lei în renovarea spitalelor raionale în doar un an: „Au fost reparate capital peste 100 de secții în spitalele republicane și raionale, 13 centre de sănătate rurale, 24 de puncte de medicină urgentă”.

„Acestea sunt doar o parte din acțiunile concrete care demonstrează că îndeplinim lucrurile pe care le promitem. Ajută-mă să înfăptuiesc Planul pentru Moldova. Ieși la vot pe 20 octombrie”, a conchis șeful statului.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter