Social

Prima biserică românească din Ungheni, o replică a Mănăstirii Putna, a fost sfinţită

Prima biserică românească din Ungheni, o replică a Mănăstirii Putna, a fost sfinţită

Zi de sărbătoare pentru locuitorii oraşului Ungheni. Prima biserică românească, o replică a Mănăstirii Putna, a fost sfinţită. Lăcaşul de cult poartă hramul a trei sfinţi şi a devenit astăzi un loc de pelerinaj pentru credincioşii de pe ambele maluri ale Prutului. Biserica a fost ridicată în urma înfrățirii dintre Protopopiatul Iași și cel de Ungheni.

ZFR

Iniţiativa înălţării bisericii din oraşul Ungheni a luat naştere în 2018, iar doi ani mai târziu au început lucrările de construcţie. Astăzi, lăcaşul cu hramul Sfinţilor Ierarhul Iosif cel Milostiv, Gherasim din Kefalonia și Teofil cel Nebun pentru Hristos, şi-a deschis uşile pentru creştini.

GABRIEL-ANDREI GHERASĂ parohul bisericii: Biserica Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, est e un vis mai vechi al românilor de aici din Ungheni pentru că în 1991, când a fost podul de flori a apărut dorinţa ca cei de aici trecând pentru câteva zile în românia şi văzând ctiroiile ştefanine să-şi dorească să se construiască aici o biserică în stil arhitectonic ştefanian. Cu ajutorul lui Dumnezeu va fi şi pictată. Ne-am dorit foarte mult să o sfinţim cât mai curând pentu a putea începe slujbele în acest sfânt lăcaş.

Slujba de sfinţire a fost oficiată de către un sobor de preoţi, care au precizat că au fost martorii unui moment istoric.

ÎPS TEOFAN SAVU mitropolitul Moldovei şi Bucovinei: S-a zidit, s-a înfurmuseţat şi cu putere Duhului Sfânt biserica s-a sfinţit. Dă-m slavă lui Dumnezeu pentru că s-a împlinit această lucrare sfintă. Cu multe greutăţi

ÎPS PETRU arhiepiscopul Chişinăului, mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor: Noi suntem mulţumiţi de ceea ce părintele Geras face, dar face cu ajutorul Înaltpresfinţitului Teofan care l-a ajutat foarte mult. A avut multă răbdare şi multă dragoste că a vrut să construiască această biserică destul de măricică şi frumoasă.

ZFR

Sărbătoarea a adunat enoriaşi veniţi chiar şi de la sute de kilometri, mulţi din România.

"Noi venim de la Iaşi. Sunt cinci autocare de la aceiaşi parohie. Emoţiile sunt foarte mari mai ales că este sfinţirea unei biserici cu trei ierarhi. Foarte mari"

TUDOR GAVRILIUC secretar, Consiliul Municipal Ungheni: Este prima biserică românească aici la noi în Ungheni. Este o aşteptare de zeci de ani. Au fost multe tentative de a deschise o asemenea biserică, dar de data aceasta cu ajutorul lui Dumnezeu s-a reuşit. Şi cu ajutorul oamenilor buni s-a reuşit ridicare aacestei biserici

Noua biserică a fost ridicată în urma înfrățirii protopopiatelor de Iași și Ungheni şi e parte a Mitropoliei Basarabiei.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter