Actualitate

Dragoș Galbur: Noi privim la războiul hibrid ca ceva ce vine din exterior, pe când acesta se petrece pe interior. Avem mulți trădători finanțați de Rusia

post-img
Dragoș Galbur

„Autoritățile de la Chișinău și partenerii europeni tratează subiectul securității Republicii Moldova într-un context regional. Eu cred că securitatea națională a Republicii Moldova e ceea ce se petrece pe interior”, a declarat președintele Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

floare carpet

Dragoș Galbur a menționat că semnarea tratatelor și pactelor cu UE sau investițiile în modernizarea armatei nu sunt decisive în realizarea securității naționale.

„Aceste consolidări pe extern nu rezolvă problema agenților FSB de la Bălți, Comrat sau Tiraspol. Este nevoie de mai multă voință politică de a rezolva problema pe intern. Noi privim la războiul hibrid ca ceva ce vine din exterios, pe când acesta se petrece pe interior. Noi avem mulți trădători, elemente criminale finanțate de Rusia”, a spus Dragoș Galbur.

Potrivit politicianului, Rusia stimulează financiar pentru a provoca războiul hibrid din interiorul Republicii Moldova.

„Pot să spun cu tristețe că lucrurile stau foarte prost la capitolul securitate internă. Foarte mulți dintre ofițerii serviciilor de securitate și informații, ai armatei, ai MAI, colaborează cu Rusia”, a precizat politicanul.

Dragoș a exemplificat prin cazul penalului fugar Ilan Șor, care ar fi publicat fișiere audio cu interceptări ale ofițerilor SIS.

floare carpet

„Aceste interceprări nu le-a făcut Șor, ci din interior. Noi am putea adopta modelul ucrainenilor care, din 2014, au acționat foatrte ferm. Pușcăriile din Ucraina sunt pline de foști ofițeri de securitate. Noi trebuie să acționăm foarte dur pe intern. Problema autorităților că aceste acțiuni pe intern ar putea fi nedemocratice, iar partenerii internaționali ar putea acuza guvernarea de la Chișinău de persecuții sau politizare a sistemului de securitate”, a spus Dragoș Galbur.

Acesta a mai precizat că, în vremurile actuale, Republica Moldova rămâne o țintă a Rusiei și acest lucru impune o politică națională mult mai dură.

„Da, probabil e nepopulară, dar e război hibrid și în război, orice mijloace de apărare sunt binevenite”,a  conchis Dragoș Galbur.

Ediția integrală a emisiunii Punctul pe AZi din 23 mai o puteți urmări în continuare.


author-img_1

Cristian Sava

Reporter