Extern

Rusia a lansat noaptea trecută un nou atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei

Rusia a lansat nopatea trecută un nou atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei

Rusia a lansat noaptea trecută un nou atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei. Nu au fost raportate victime, însă în unele regiuni a fost distrusă innfrastructura critică. Între timp, preşedintele Volodymyr Zelenskyy a anunţat că în pofida luptelor tot mai intense de pe linia frontului, contraofensiva ucraineană decurge conform planului.

Sirenele de raid aerian au răsunat noaptea trecută în toată Ucraina, inclusiv în Kiev. Comandamentul armatei ucrainene a anunţat că toate cele 20 de drone de fabricaţie iraniană lansate asupra capitalei ţării au fost doborâte de sistemele de apărare antiaeriană.

Printre localităţile vizate de atacurile ruseşti s-a numărat şi oraşul Lvov din vestul ţării unde unde o dronă lovit un element din infrastructura critică a oraşului care a luat foc. Şapte rachete au căzut la Zaporojie provocând pagube materiale. Potrivit Kievului, în timpul atacurilor nocturne Rusia a lansat 30 de drone, 28 dintre acestea fiind doborâte.

Azi dimineaţă, artileria rusă a bombardat şi oraşul Herson unde a murit o persoană, fiind distruse sau avariate mai multe case o grădiniţă şi o instituţie de învăţământ. Între timp, luptele de pe front devin tot mai intense precum recunosc militarii ucraineni aflaţi în prima linie de atac.

„În ultimele cinci zile, observăm o tendinţă de intensificare a luptelor. Ei (n.r. militarii ruşi) au devenit mai activi şi respectiv, am devenit mai activi şi noi. Dar e mai bine ca totul să rămână secret. Veţi vedea ce va urma.”

Președintele Volodimir Zelenskyy a declarat aseară că forțele ucrainene nu au pierdut nicio poziție în contraofensiva lansată în urmă cu două săptămâni. El a subliniat că trupele ruse suferă mult mai multe pierderi decât cele ucrainene, iar contraofensiva decurge conform planului.

VOLODIMIR ZELENSKYY preşedintele Ucrainei: „În unele direcţii, forțele noastre avansează, în altele apără pozițiile sau rezistă asalturilor și atacurilor tot mai intense ale ocupanților. Nu avem poziții pierdute, ci doar eliberate. Ei au doar pierderi.”

În cele două săptămâni ale aşteptatei contraofensive, armata ucraineană a reuşit să elibereze opt localităţi din Zaporojie şi avansează treptat pe alte direcţii în special în jurul oraşului Bahmut situat pe linia frontului din estul ţării. Rusia continuă să nege aceste informaţii, precum a făcut-o din nou azi, ministrul rus al Apărării.

SERGHEI SHOIGU, ministrul rus al Apărării: „Din 4 Iunie, Forțele Armate ucrainene au lansat 263 de atacuri împotriva pozițiilor forţelor ruse. Grație acțiunilor bine gândite și altruiste ale unităților noastre, toate atacurile au fost respinse, iar inamicul nu și-a atins ținta.”

Serghei Şoigu a mai declarat că deţine informaţii potrivit cărora Forțele Armate ucrainene intenționează să lanseze lovituri cu rachete americane HIMARS și britanice Storm Shadow asupra teritoriului Rusiei, inclusiv asupra peninsulei Crimeea.

Ministrul rus al Apărării a subliniat că folosirea acestor rachete în afara zonei aşa-numitei operațiunii militare speciale ar însemna o implicare deschisă a Statelor Unite și Marii Britanii în conflict, iar Rusia şi-ar rezerva în aşa caz dreptul să lovească centrele decizionale din Ucraina. Kievul nu a comentat deocamdată aceste declaraţii ale Moscovei.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter