Extern

VIDEO. Cum arată uzina Azovstal, ultima redută din Mariupol, la un an de la luptele crâncene între ruși și ucraineni

post-img
Ruinele combinatului Azovstal, la mai bine de un an de la luptele intense pentru orașul Mariupol
Sursa foto: profimedia

Consilierul primarului ucrainean din Mariupol, Petro Andriușchenko, a publicat imagini filmate recent în interiorul uzinei Azovstal, ultima redută din Mariupol, cucerită de ruși după lupte aprige cu ucrainenii care se baricadaseră în combinat, scrie digi24.ro.

Fostul combinat siderurgic a rămas o ruină, la mai bine de un an de la bombardamentele intense ale rușilor. La Azovstal ucrainenii au organizat o rezistență impresionantă împotriva rușilor, care, deși cuceriseră orașul Mariupol în urma unei campanii sângeroase, nu au reușit să ocupe și combinatul siderurgic în catacombele căruia se retrăseseră ucrainenii.

Soldații ucraineni, conduși de comandantul batalionului Azov, Denis Prokopenko, au împiedicat timp de câteva săptămâni înaintarea rușilor, refuzând să cedeze combinatul. În cele din urmă, ei au primit ordin de la armata ucraineană să cedeze combinatul, astfel că, la începutul lunii mai a anului trecut, aproape 2.500 de soldați ucraineni s-au predat forțelor ruse.

Orașul Mariupol a fost cucerit după trei luni de război în Ucraina, după ce ultimii soldați ucraineni care se adăposteau în oțelăria Azovstal s-au predat.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter