Social

Două focare de lăcuste au fost depistate în sudul R. Moldova. Ce spun specialiștii

Două focare de lăcuste au fost depistate în sudul R. Moldova. Ce spun specialiștii

Două focare de lăcuste au fost depistate în raioanele Ceadîr-Lunga și Tararclia din Sudul Republicii Moldova. Insectele au distrus sute de hectare de pășuni, plante acvatice și fâșii forestiere. Pentru a preveni răspândirea masivă a dăunătorilor, specialiștii au început prelucrarea zonelor cu insecticid.

Lăcustele au distrus o suprafață de peste 1200 de hectare de terenuri din satele Cairaclia, raionul Taraclia, și Copceac, raionul Ceadîr-Lunga. Pentru combaterea focarelor, comisiile pentru situații excepționale raionale au contractat companii specializate.


VIOREL CHETRARI, şef, Direcţia protecţia plantelor, ANSA: „Au fost tratate în ambele localităţi 550 de hectare, dar tratările urmează.  Anul trecut pe acest teritoriu tot au fost depistat şi localizat. Se presupune că nu a fost distrus tot numărul de insecte şi ele s-au dezvoltat şi anul acesta.”


Specialiştii susţin că şi condiţiile meteo din ultima perioadă au fost favorabile pentru invazia lăcustelor.


RODICA COJOCARI, climatolog: „Ploi ambundente şi o încălzire bruscă a timpului a favorizat stimularea unei creşteri numerici a lor. Cred că asta ar fi etapele sau cum am putea să argumentam. Nu excludem că vom avea alţi intruşi. În România spre exemplu s-a depistat un paduche a viţei-de-vie, care este nespecifică teritoriilor noastre.”


Pentru combaterea insectelor, ANSA le recomandă agricultorilor să-şi trateze terenurile cu insecticid specific. Fermierii mai sunt îndemnaţi să monitorizeze starea terenurilor şi a culturilor şi să anunţe despre apariţia unor focare noi.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter