Justiție

Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, în vizită de lucru la Baku

post-img
Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, în vizită de lucru la Baku

În perioada 24-25 mai 2024, Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, alături de Șeful Inspectoratului pentru Migrație al MAI, Mihail Vodă, se află într-o vizită oficială în orașul Baku, Republica Azerbaidjan, care are drept scop consolidarea relațiilor bilaterale și cooperării în domeniul afacerilor interne.

floare carpet

Cu această ocazie, a fost semnat Acordul privind cooperarea între Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova și Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Azerbaidjan. De asemenea, au fost semnate două documente importante cu Serviciul de Migrație al Republicii Azerbaidjan: Memorandumul de Înțelegere privind cooperarea în domeniul migrației și Acordul privind readmisia.

În cadrul întrevederii bilaterale cu Vilayat Suleyman oglu Eivazov, Ministrul Afacerilor Interne al Republicii Azerbaidjan, s-a discutat despre dezvoltarea dialogului politic și intensificarea cooperării bilaterale. În acest sens, Ministrul Adrian Efros a subliniat interesul Republicii Moldova în dezvoltarea dialogului politic cu Azerbaidjanul, bazat pe principii și norme de drept internațional, precum și pe sprijinul reciproc pentru suveranitatea și integritatea teritorială a ambelor țări.

Oficialul  moldovean a evidențiat relațiile prietenoase dintre cele două țări și a recunoscut eforturile depuse pentru aprofundarea relațiilor în domeniul afacerilor interne.

Ministrul a apreciat operarea zborurilor directe regulate Chişinău – Baku - Chişinău, care se desfășoară de trei ori pe săptămână începând cu 15 septembrie 2023. Acest aspect este văzut ca un pas important în facilitarea schimburilor bilaterale și încurajarea contactelor directe între cetățenii celor două țări.

În cadrul discuțiilor, s-a convenit asupra extinderii agendei de dezvoltare a Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv:

floare carpet

- Stabilirea unui mecanism pentru schimbul reciproc de date statistice și informații privind infracțiunile transfrontaliere și alte acte ilegale comise de cetățenii moldoveni pe teritoriul Azerbaidjanului și viceversa, în special implicarea în activități ilegale.

- Schimbul de date privind grupurile criminale, modurile de operare și tehnicile de investigație.

Vizita reafirmă angajamentul Guvernului Republicii Moldova de a intensifica cooperarea bilaterală și de a identifica noi domenii promițătoare de interacțiune, evidențiind potențialul considerabil al relațiilor dintre cele două țări.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter