Extern

Zeci de sate ucrainene de pe malurile Niprului continuă să fie inundate după distrugerea barajului hidrocentralei Nova Kahovka

Zeci de sate ucrainene de pe malurile Niprului continuă să fie inundate după distrugerea barajului hidrocentralei Nova Kahovka

Zeci de sate ucrainene de pe malurile Niprului continuă să fie inundate după distrugerea barajului hidrocentralei Nova Kahovka din regiunea Herson. Preşedintele Ucrainei a dispus evacuarea oamenilor din zonă şi asigurarea celor nevoiaşi cu apă potabilă. Kievul acuză Rusia de detonarea barajului noaptea trecută, în timp ce Moscova susţine că acesta ar fi fost distrus de artileria armatei ucrainene.

O gaură imensă s-a format după explozia în barajul cu o înalţime de 30 de metri şi lung de peste 3 kilometri, iar apa a început să ajunga rapid în mai multe localităţi.

Evacuarea oamenilor din satele situate mai jos de baraj a început încă în primele ore ale dimineţii. Administraţia regiunii Herson a anunţat că aproximativ 80 de localităţi în care locuiesc în jur de 16.000 de oameni se află în zona critică.

În mai multe zone apele au distrus case şi gospodării, iar daunele aduse mediului sunt deosebit de îngrijorătoare. Autorităţile locale au anunţat că multe animale din grădina zoologică Nova Kakhovka au murit deja în timpul inundaţiilor. Kievul a acuzat Rusia de ecocid şi a convocat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.

VOLODIMIR ZELENSKI preşedintele Ucrainei: „Din păcate, Rusia controlează acest baraj de peste un an și întreaga hidrocentrală Kakhovka. Și fizic este imposibil să-l arunci în aer cumva din exterior, prin bombardare. A fost minat. A fost minat de ocupanții ruși. Și l-au aruncat în aer. Acesta este cel mai mare dezastru de mediu provocat de un om în Europa în ultimele decenii. Și este cel mai periculos terorist din lume.”

Kievul acuză Rusia, care deţine controlul asupra hidrocentralei, că a aruncat în aer barajul pe fondul pregătirilor armatei ucrainene pentru o ofensivă majoră pe câmpul de luptă.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat ferm acuzațiile care i se aduc Rusiei şi a învinuit Ucraina de acte de "sabotaj deliberat", care ar fi menite să distragă atenţia publică de la ceea ce a numit eşecurile ofensivei trupelor ucrainene.

Specialiştii spun că apele din localităţile din Herson situate pe malurile Niprului se vor retrage în aproximativ trei zile. Ridicata in 1956 uriaşa constructie reține până la 18 kilomtrei cubi de apă și asigură funcționarea centralei electrice Kakhova dar și a instalației nucleare de la Zaporojie.

Situația de acolo este însă momentan sub control, a anunțat compania ucraineană Energoatom. Distrugerea aproape totală a barajului risca însă să provoace un dezastru greu de controlat.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter