Social

Inovaţiile în materie de energie regenerabilă, prezentate la festivalul „Sun Dă-i Fest”

Inovaţiile în materie de energie regenerabilă, prezentate la festivalul „Sun Dă-i Fest”

Inovaţiile în materie de energie regenerabilă au fost prezentate astăzi, în centrul Chişinăului, la festivalul Sun Dă-i Fest. Baterii şi panouri solare, biciclete, generatoare de energie sau găleţi pentru compostarea deşeurilor, au fost doar câteva dintre soluţiile ecologice care prind viaţa în Republica Moldova.

Acest sistem de baterii solare poate încălzi, iarna, pe timp de zi, o casă cu o suprafaţă de 120 de m2. Iar consumul de gaz va fi redus în jumătate.

VLADIMIR URSU, producător: „Noi am modificat tuburile pentru încălzirea apei calde menagere în aşa fel ca el să încălzească aerul. Întreţinerea lui este un leu, maxim doi lei pe zi, dar aveţi la 500 de metri cubi de aer fierbinte pe perioada de iarnă”.

IULIAN ŞAVARIEV reprezentant producător de panouri solare: „Un asemenea panou, de 600 KW, la un tarif de 2,50 lei, poate economisi 1500 lei. Un panou costă 124 de euro, doar panoul. Doar că mai trebuie de cumpărat, adiţional, echipamentul pentru instalare"

ANA BRADU, fandatoare companie de compostare a deşeurilor: „Această găleată o putem ţine în bucătărie şi nu are mirosuri neplăcute. Plus în procesul de fermentare a resturilor, noi obţinem lichid care este un fertilizant natural pentru plantele noastre”.

Vizitatorii s-au arătat interesaţi de instalaţiile de energie verde, mai ales, că şi preţurile nu sunt atât de mari.

„Noi am început abia să vizităm târgul şi mi se pare o ideie foarte bună. Noi fiind o familie mai numeroasă şi avem posibilitatea ca după compostul să-l distribuim pe pământul nostru. Preţurile sunt cam mari pentru noi. Eu nu am electricitate şi trebuie cumva să mă descurc în chestiunea asta. Noi avem din 2015 pe acoperiş baterii solare. Ele au lucrat o perioadă, însă iarna au îngheţat. Şi aşa şi stau pe acoperiş. La noi toată sistema este, în baie unde vine apa caldă, doar că trebuie schimbate acelea de pe acoperiș”.

DANIELA GASPARIKOVA reprezentant rezident, PNUD Moldova: „Sunt peste 70 de organizații din sectorul privat și societatea civilă pentru a prezenta publicului şi a implica oamenii în soluții care ne pot permite tuturor să reducem utilizarea energiei, dar şi soluţii despre energia regenerabilă"

Festivalul Sun Dă-i Fest este la cea de-a opta ediţie.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter