Actualitate

VIDEO. Președintele Estoniei îndeamnă cetățenii R. Moldova să voteze pentru aderarea la UE la referendumul din 20 octombrie

VIDEO. Președintele Estoniei, Alar Karis

Președintele Estoniei, Alar Karis, a îndemnat astăzi cetățenii Republicii Moldova să voteze pentru integrarea în Uniunea Europeană la referendumul din 20 octombrie 2024. „Stimați cetățeni ai R. Moldova, vă doresc să aveți o minte deschisă pentru a vota pentru noi oportunități, libertate și pace.” Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă susținută la Chișinău de premierul Dorin Recean și președinții Estoniei, Lituaniei și Letoniei.

ZFR

Președintele Estoniei a asigurat Republica Moldova că va oferi tot suportul în parcursul său european:

”Republica Moldova se află la o intersecție – o situație foarte cunoscută nouă, din parcursul nostru către UE. Am avut voci care promovau ambele direcții, dar până la urmă o singură direcția a fost calea clară către pace și durabilitate. Să devenim membru al UE, nu a fost doar alegerea corectă, ci cea mai bună alegere. În timpul referendumului nostru, cam 65% au votat în favoarea UE. Astăzi, sprijinul pentru UE este de peste 80%, iar în rândul tinerilor acest sprijin este de peste 90%. UE a realizat toate promisiunile, dar mai important: a adus libertatea de a decide destinul nostru și de a avea vise mari”, a declarat președintele Estoniei.

Alar Karis a subliniat faptul că, Republica Moldova a demonstrat sprijin necondiționat pentru Ucraineni, în pofida condițiilor economice grele cu care se confruntă țara noastră. „Această  solidaritate este o expresie a bunătății și a angajamentului profund de a împărtăși valorile democratice ale familiei europene”, spune președintele Estoniei.

Președintele Estoniei a mai subliniat că votul fiecărui cetățean va conta la referendumul din 20 octombrie.  

„Estonia vă stă ferm alături în această călătorie, salutăm progresele pe care le-ați realizat, avem angajamentul de a susține eforturile continue ale R. Moldova de a susține democrația, supremația legii, buna guvernare. – aceste premise cheie ale aderării la UE”. 

ZFR

„Drag popor al RM, eu folosesc acest prilej ca să vă folosiți de ocazia de a vota pentru aderarea la UE. În 2004 noi am îmbrățișat valorile europene, iar astăzi împărtășim viitorul comun al familiei europene, care ne protejează cultura, limba, oamenii, pământul. Această familie a fost fericirea noastră în ultimii 24 de ani, prin sprijinul fermierilor, dezvoltarea transportului, oportunități de afaceri, investiții în educație, știință, cooperare, sănătate, sustenabilitate și multe alte sectoare cruciale pentru un stat funcțional. 

Astăzi, învățând in experiența noastră, întindem o mână de ajutor altor națiuni care aspiră să adere la UE. Noi știm cu siguranță că acest lucru le va fi de ajutor”, a conchis președintele Estoniei.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter