Politic

R. Moldova nu are un alt parcurs mai benefic decât aderarea la UE, fost președinte

post-img
R. Moldova - UE

Fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, susține că a fost și este un pro-european convins, iar Republica Moldova nu are un alt parcurs mai benefic pentru popor și pentru țară decât aderarea la Uniunea Europeană. În opinia sa, actuala președintă procedează corect că se apropie tot mai mult de Uniunea Europeană, transmite IPN.

ZFR

Fostul șef de stat spune că, în timpul mandatului său, nu a existat vreo inițiativă oficială din partea vreo unei instituții de stat de a organiza un astfel de referendum ca cel din 20 octombrie. A avut o astfel de propunere de un fost președinte, numele căruia nu vrea să-l divulge, însă nu a considerat că era un moment oportun pentru un astfel de exercițiu.

„Atunci erau discuții aprinse în societate cu privire la parcursul de mai departe al Republicii Moldova. Era vorba despre un referendum la care să întrebăm poporul – vrem la răsărit sau vrem la apus? Cu Uniunea Europeană sau cu Rusia? Dar Parlamentul m-a ales pe mine ca pe o persoană care susține programul acestor partide pentru parcursul european și noi am reușit și am semnat Acordul de Asociere cu UE”, a declarat Nicolae Timofti în cadrul unei emisiuni TV.

Fostul președinte spune că în situația de atunci a considerat că nu este necesar să fie desfășurat un astfel de plebiscit. „Eu eram convins că tot poporul este pentru Europa. Mulți au plecat peste hotare, trăiesc acolo, muncesc acolo, îi ajută pe cei din țară financiar, material, i-au susținut și au înțeles că modul de viață din UE este mai benefic pentru un om, pentru țară, pentru fiecare om”, a declarat Nicolae Timofti.

În opinia sa, dacă președinta a analizat situația și a ajuns la această concluzie că trebuie să desfășoare un astfel de referendum, înseamnă că este necesar. „Președintele, când ia o hotărâre, nu o ia din visuri, dar din realitatea pe care o trăiește. Sunt sigur că doamna Mai Sandu a făcut analiza respectivă, a ascultat părțile, a asculta oamenii, a ascultat toate structurile statului și a ajuns la această concluzie că trebuie petrecut un referendum la tematica aceasta”, a mai spus fostul președinte.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter