Economic

Începe înregistrarea organizațiilor necomerciale în lista beneficiarilor desemnării procentuale de 2%. Cine poate fi beneficiar

post-img
desemnare procentuală

În perioada 1-30 septembrie, organizațiile necomerciale din Republica Moldova pot depune la Agenția Servicii Publice (ASP) cererea de înregistrare în lista beneficiarilor desemnării procentuale.

ZFR

Ce reprezintă mecanismul desemnării procentuale

Desemnarea procentuală, este procesul prin care persoanele fizice pot direcționa 2% din impozitul anual pe venit calculat anual la buget către beneficiarii desemnării procentuale, scrie Bizlaw.md.

În cazul în care persoana alege să direcționeze 2% către o organizație, la stat vor ajunge 98% din impozit, iar 2% vor merge la organizația pe care persoana a ales să o susțină.

Desemnarea procentuală se efectuează în folosul unui singur beneficiar inclus în  Lista beneficiarilor desemnării procentuale, pe care ASP o publică pe site-ul său până în data de 31 decembrie a fiecărui an.

Cine poate fi beneficiar al desemnării procentuale

ZFR

Asociaţiile obşteşti, fundaţiile şi instituţiile private înregistrate în Republica Moldova care desfăşoară activităţi de utilitate publică în conformitate cu Legea cu privire la organizaţiile necomerciale, cu condiţia că acestea îşi desfăşoară activitatea timp de cel puţin un an până la solicitarea înregistrării în lista beneficiarilor desemnării procentuale şi nu au datorii la bugetul public naţional pentru perioadele fiscale anterioare;

Cultele religioase şi părţile componente ale acestora înregistrate în Republica Moldova care desfăşoară activităţi sociale, morale, culturale sau de caritate, cu condiţia că acestea îşi desfăşoară activitatea timp de cel puţin un an până la solicitarea înregistrării în lista beneficiarilor desemnării procentuale şi nu au datorii la bugetul public naţional pentru perioadele fiscale anterioare.

Ce trebuie de făcut pentru a deveni beneficiar  al mecanismului desemnării procentuale

Pentru a deveni beneficiari ai mecanismului de desemnare procentuală, solicitanții (asociaţiile obşteşti, fundaţiile, instituţiile private, cultele religioase şi părţile componente ale acestora), care întrunesc cumulativ condiţiile prevăzute de art. 9 alin. (1) din Legea cu privire la organizaţiile necomerciale, vor depune la Agenția Servicii Publice sau la subdiviziunile teritoriale o Cerere de înregistrare în Lista beneficiarilor desemnării procentuale, cu anexarea certificatului emis de instituţia bancară privind deschiderea contului bancar în monedă naţională.

Cererea poate fi depusă pe suport de hârtie la orice centru multifuncțional al ASP sau în format electronic la adresa de email: dilud@asp.gov.md.

Organizațiile beneficiare, trecute în lista beneficiarilor desemnării procentuale în anii precedenți rămân înscrise în lista beneficiarilor pentru anul următor, cu condiția că nu au datorii la bugetul public național.

Pentru asigurarea actualizării datelor incluse în Listă, beneficiarii desemnării procentuale, în temeiul pct. 111 din Regulamentul cu privire la mecanismul desemnării procentuale, aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 1286/2016, notifică Agenției Servicii Publice modificarea denumirii, sediului, codului fiscal, contului bancar, precum şi datele privind radierea din Registrul de stat al persoanelor juridice.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter