Cultură

Festivalul Internaţional de Film de la Toronto anulează proiecţiile documentarului "Russians at War" după ameninţări

post-img
Festivalul Internaţional de Film de la Toronto

Festivalul Internaţional de Film de la Toronto (TIFF) a anunţat joi că anulează proiecţiile documentarului controversat "Russians at War" după ce a primit "ameninţări semnificative", informează AFP.

ZFR

"Am fost informaţi despre existenţa unor ameninţări semnificative la adresa operaţiunilor festivalului şi a siguranţei publicului", au declarat organizatorii într-un comunicat, referindu-se la informaţii "care indică o activitate potenţială în următoarele zile care prezintă un risc semnificativ".

"Este o decizie fără precedent" pentru festival, au adăugat ei într-un comunicat. "Ne angajăm să proiectăm filmul atunci când va fi sigur să o facem", au subliniat organizatorii, potrivit Agerpres.

Cineasta canadiano-rusă Anastasia Trofimova a prezentat "Russians at War" ("Ruşi în război") la Festivalul de Film de la Veneţia, după ce a petrecut câteva luni într-un batalion rus aflat pe frontul ucrainean, culegând mărturiile soldaţilor, din care a realizat acest film de peste două ore.

Pelicula urma să fie prezentată pentru prima dată în America de Nord la TIFF vineri. Proiecţii erau planificate ulterior sâmbătă şi duminică.

Atât la Veneţia, cât şi la Toronto, personalităţi politice şi culturale ucrainene şi-au exprimat furia, denunţând ceea ce consideră a fi "propagandă rusă".

Chrystia Freeland, viceprim-ministrul Canadei, a condamnat la începutul acestei săptămâni proiectarea filmului, declarând că "nu poate exista o echivalenţă morală în acest război".

Agenţia de Stat pentru Cinematografie din Ucraina a cerut, de asemenea, TIFF să nu proiecteze filmul, pe care îl califică drept "un instrument periculos de manipulare a opiniei publice".

Anastasia Trofimova a afirmat pentru AFP că filmul său este "un documentar anti-război", care prezintă "oameni obişnuiţi".

Potrivit unui jurnalist al AFP care a văzut pelicula, cei care apar pe ecran par să fi pierdut sensul participării la acest conflict. Lipsiţi de echipament, ei îşi improvizează singuri armele, folosind materiale din era sovietică. Fumând şi bând, soldaţii încearcă să îşi înece disperarea provocată de răni sau de moartea camarazilor lor.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter