Extern

Ucraina continuă să atace cu drone teritoriul Federaţiei Ruse

Ucraina continuă să atace cu drone teritoriul Federaţiei Ruse

Ucraina continuă să atace cu drone teritoriul Federaţiei Ruse. În urma loviturilor aeriene lansate noaptea trecută, dronele ucrainene au incenidat o nouă rafinărie de petrol din regiunea Rostov.

ZFR

De zece zile continuă să ardă o altă rafinărie din aceeaşi regiune, lovită cu drone ucrainene. Autorităţile de la Kiev cer insistent Statelor Unite permisiunea de a lovi teritoriul Rusiei cu rachete livrate de aliaţii occidentali pentru a distruge ţintele militare şi logistice ale inamicului.

Preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a deplâns într-o conferinţă de presă ezitarea administraţiei de la Washington de a permite armatei ţării sale să atace cu arme occidentale teritoriul Rusiei. Potrivit liderului de la Kiev, loviturile aeriene asupra ţintelor militare din Rusia ar lipsi agresorul de capacitatea de a ataca masiv infrastructura civilă a Ucrainei precum s-a întâmplat în primele două nopţi ale acestei săptămâni.

VOLODYMYR ZELENSKYY preşedintele Ucrainei: Am făcut propuneri Statelor Unite, depinde de permisiunea lor. Trebuie să fie pozitivi, trebuie să privească acest lucru real, real pentru că vorbim despre teritoriile noastre, nu despre teritoriile americane.

Volodymyr Zelenskyy a remarcat eficienţa avioanelor americane F-16 împotriva atacurilor cu peste 200 de rachete şi drone lansate de ruşi în noaptea de duminică spre luni. Preşedintele ucrainean a subliniat că daunele provocate de acele raiduri aeriene au fost mai mici ca altădată chiar dacă a fost cel mai masiv atac asupra infrastructurii civile a ţării de la începutul războiului la scară largă declanşat de Rusia în februarie 2022.

VOLODYMYR ZELENSKYY preşedintele Ucrainei: Ați vorbit despre F-16. Sunt rezultate foarte bune, foarte bune. Nimeni nu a vorbit despre asta, dar deja am distrus în acest masiv atac al rușilor, am distrus deja rachete și drone folosind avioane F-16. Nu voi dezvălui care e numărul lor, dar am făcut-o datorită partenerilor care ne-au furnizat avioane F-16. Dar iarăşi, ne-au oferit un număr foarte mic de F-16. Trebuie să facem o misiune de antrenament mai largă.

ZFR

Pe fondul ezitărilor Statelor Unite de a permite armatei ucrainene să atace teritoriul Rusiei cu arme occidentale, Volodymyr Zelenskyy a anunţat despre testarea cu succes a primei rachete balistice de producţie ucraineană. El a declarat că are un plan pentru a pune capăt războiului forţând Rusia să să accepte o cale diplomatică de încheiere a conflictului militar.

Potrivit lui Zelenskyy, incursiunea armatei ucrainene în regiunea Kursk a Federaţiei Ruse e unul dintre punctele cheie ale planului său de încheiere a războiului pe care-l va prezenta în scurt timp candidaților Partidului Democrat şi celui Republican la președinția Statelor Unite Kamala Harris și respectiv, Donald Trump. În prezent, forţele ucrainene controlează o sută de localităţi din regiunea Kursk care se întind pe o suprafaţă de aproape o mie trei sute de kilometri pătraţi.

De cealaltă parte, Rusia continuă să avanseze, în estul Ucrainei, în special spre Pokovsk – oraş strategic pentru aprovizionarea armatei ucrainene.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter