Actualitate

Programul „Satul European”: Un nou proiect implementat cu succes

post-img
imagine simbol

𝐀𝐩𝐫𝐨𝐱𝐢𝐦𝐚𝐭𝐢𝐯 𝟏𝟖𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐥𝐨𝐜𝐮𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢 𝐚𝐢 𝐜𝐨𝐦𝐮𝐧𝐞𝐢 𝐂𝐚𝐦𝐞𝐧𝐜𝐚, 𝐫𝐚𝐢𝐨𝐧𝐮𝐥 𝐆𝐥𝐨𝐝𝐞𝐧𝐢, 𝐛𝐞𝐧𝐞𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐳𝐚̆ 𝐚𝐜𝐮𝐦 𝐝𝐞 𝐨 𝐂𝐚𝐬𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐂𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐨 𝐁𝐢𝐛𝐥𝐢𝐨𝐭𝐞𝐜𝐚̆ 𝐦𝐨𝐝𝐞𝐫𝐧𝐢𝐳𝐚𝐭𝐞 𝐬̦𝐢 𝐝𝐨𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐜𝐮 𝐞𝐜𝐡𝐢𝐩𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐬̧𝐢 𝐦𝐨𝐛𝐢𝐥𝐢𝐞𝐫𝐮𝐥 𝐧𝐞𝐜𝐞𝐬𝐚𝐫. Grație 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 „𝐒𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧”, 𝐞𝐝𝐢𝐭̦𝐢𝐚 𝐈, comuna Camenca a beneficiat de un proiect amplu de modernizare a echipamentelor şi a mobilierului Casei de Cultură și a Bibliotecii din localitate. Astfel, cei în jur de 𝟏𝟖𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐥𝐨𝐜𝐮𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢, inclusiv 𝟐𝟓𝟎 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢 din satele Camenca, Brânzeni, Molești și Butești, au acum un loc modern și dotat pentru desfășurarea activităților sociale și cultural-artistice.

floare carpet

Construit în anii '80 ai secolului trecut, edificiul cultural, care găzduiește și Biblioteca satului, nu a beneficiat până acum de echipament şi mobilier nou. Totul era degradat și deteriorat, iar oamenii cu greu suportau să stea în scaune vechi la o festivitate culturală sau o adunare a satului. 

Odată cu implementarea proiectului, s-a reușit modernizarea completă a Sălii de spectacole: scena a fost reparată, mobilierul a fost schimbat, a fost montată o cortină nouă și instalate 360 de fotolii teatrale. Totodată, a fost achiziționat echipament de sonorizare performant, care asigură o calitate superioară a sunetului la concerte și la alte manifestații culturale. De asemenea, au fost instalate patru aparate de aer condiționat.

 Pentru cele 𝟔𝟎 de persoane care activează în cele trei colective artistice – folcloric, vocal și dramatic – au fost procurate costume naționale, astfel încât să poată reprezenta cu mândrie localitatea la festivalurile locale şi raionale. Este de menționat că în Casa de Cultură activează și patru cercuri pe interese, inclusiv unul sportiv, frecventate de peste 𝟏𝟎𝟎 de copii din comună.

Proiectul a inclus și dotarea bibliotecii cu mobilier nou, procurarea a 𝟏𝟎 calculatoare și reînnoirea fondului de carte, toate acestea fiind accesibile tuturor locuitorilor comunei.

Valoarea proiectului se ridică la aproximativ 𝟏,𝟓 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢, bani alocaţi de Guvernul Republicii Moldova, prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală. Potrivit administrației publice locale, acest proiect a adus o adevărată revigorare a vieții culturale. 

floare carpet

 „Modernizarea Casei de Cultură și a Bibliotecii din comuna Camenca oferă posibilitatea promovării tradițiilor și obiceiurilor populare și, totodată, găzduirii colectivelor artistice din alte localități ale țării. Acest lucru facilitează schimbul de experiență, aducând un plus de valoare culturală și socială comunității noastre, încurajând colaborarea și dezvoltarea armonioasă a relațiilor intercomunitare", a menționat primarul localității, Ala Postolachi.

𝐏𝐚̂𝐧𝐚̆ 𝐢̂𝐧 𝐩𝐫𝐞𝐳𝐞𝐧𝐭, 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐞𝐥𝐞 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞 𝐒𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧 𝐬̦𝐢 𝐒𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧 𝐄𝐱𝐩𝐫𝐞𝐬, 𝐢̂𝐧 𝟕𝟖 𝐝𝐞 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢 𝐚𝐥𝐞 𝐭̦𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐚 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐦𝐨𝐝𝐞𝐫𝐧𝐢𝐳𝐚𝐭𝐚̆ 𝐢𝐧𝐟𝐫𝐚𝐬𝐭𝐫𝐮𝐜𝐭𝐮𝐫𝐚 𝐜𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥𝐚̆.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter