Extern

Mai mulţi lideri europeni au acuzat Rusia pentru distrugerea barajului de la Nova Kakhovka

Mai mulţi lideri europeni au acuzat Rusia pentru distrugerea barajului de la Nova Kakhovka

Mai mulţi lideri europeni au acuzat Rusia pentru distrugerea barajului de la Nova Kakhovka. Actul a fost condamnat şi de preşedintele Republicii Moldova care a anunţat că autorităţile de la Chişinău sunt gata să ofere sprijin umanitar persoanelor refugiate din calea apelor.

Între instituţiile occidentale care au condamnat Rusia pentru provocarea dezastrului natural din Herson, se numără Consiliul European, Comisia Europeană şi Alianţa Nord Atlantică. Presedintele Consiliului European Charles Miche a declarat că Rusia si aliatii sai vor fi trasi la raspundere, semn că nu are indoieli privind vinovaţii. Mesaje asemănătoare au transmis executivul Uniunii Europene şi NATO

PETER STANO purtător de cuvânt al Comisiei Europene: „Desigur, Uniunea Europeană condamnă cu fermitate acest atac îngrozitor și barbar împotriva unei astfel de obiect de infrastructură crucială, cu consecințe umanitare și de mediu teribile. Și este evident că acest lucru se întâmplă în contextul agresiunii ilegale rusești în cadrul căreia Putin nu a ezitat să folosească foamea ca armă, energia ca armă, a armat iarna, el joacă un pariu nuclear cu centralele nucleare din Ucraina. Deci, aceasta este din nou o nouă escaladare, un nou semn de escaladare.”

JENS STOLTENBERG secretarul general al NATO: „Războiul de agresiune neprovocat al președintelui Putin împotriva Ucrainei a schimbat mediul nostru de securitate pe termen lung. Rusia a spulberat pacea în Europa. Distrugerea de astăzi a barajului Kakhovka pune în pericol mii de civili și provoacă daune grave mediului. Acesta este un act scandalos care demonstrează încă o dată brutalitatea Rusiei ca războiul din Ucraina. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că atacul asupra barajului Kakhovka din Ucraina este "o nouă etapă" a războiului din Ucraina.”

OLAF SCHOLZ cancelarul Germaniei: „Este ceva care are o nouă dimensiune, dar care se potrivește cu modul în care Putin duce acest război.”

În timpul unei vizite în Ucraina, şeful diplomaţiei externe a Marii Britanii a declarat că este prea devreme pentru o oferi un răspuns clar despre autorii distrugerii barajului de la Nova Kahovka, dar a subliniat că tragedia a avut loc din cauza invaziei ruse în Ucraina.

JAMES CLEVERLY ministrul de Externe al Marii Britanii: „Este prea devreme pentru mine să fac orice fel de evaluare semnificativă a detaliilor a ceea ce sa întâmplat. Dar merită să ne amintim, desigur, că singurul motiv pentru care apare o asemenea problemă este din cauza invaziei neprovocate a Rusiei, a invaziei pe scară largă a Ucrainei.”

Şi preşedintele Republicii Moldova, a condmnat explozia produsă la barajul de la Nova Kahovka. Maia Sandu a subliniat că viziunea Rusiei asupra infrastructurii critice echivalează cu crime de război. Maia Sandu le-a transmis autorităţilor de la Kiev că Republica Moldova e gata să ajute refugiaţii ucraineni din Herson.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter