Social

R. Moldova, o casă mare pentru refugiați

video

Zeci de oameni şi-au petrecut ziua în Parcul "Alinelul" din Chişinău, unde au avut loc evenimente deosebite, toate dedicate refugiaţilor. În preajma Zilei Mondială a Refugiatului, mai multe organizaţii şi-au propus să le ofere o oază de bucurie celor care au fost nevoiţi să fugă din ţările în care s-au născut. De cele mai multe ori cauza principală a fost războiul.

MONICA VAZQUEZ reprezentant UNHCR MOLDOVA: „Este o zi plină de activităţi pe care refugiaţii şi organizaţiile susţinătoare le oferă comunităţii. Avem activităţi de artizanat, pictură, ateliere de lucru, de gătit"


Organizatorii evenimentelor din parcul "Alunelul" din Chişinău şi-au propus să sensibilizeze societatea cu privire la dramele trăite de refugiaţi, oameni care încearcă, într-o altă ţară, să ia viaţa de la capăt.



Organizaţii internaţionale, ONG-uri, dar şi autorităţi - toate au reuşit să susţină refugiaţii care au fugit din calea conflictelor din ţările lor de origine.  Elena este din Odesa. A venit în Republica Moldova acum doi ani, a urmat cursuri de make up, iar acum lucrează în oraşul Bălţi.

ELENA refugiată din Ucraina: „În Moldova am învăţat multe. De organizaţia People in Need mă leagă cursul de machiaj, ceea ce fac acum, mi-au dat ocazia să învăţ o nouă profesie, de make-up artist, şi intenţionez să mă dezvolt mai departe".


VICTORIA refugiată din Ucraina: „La un an după ce am venit în Republica Moldova, am decis să deschid o firmă. Am un SRL, "Women Energy" şi oferim profesii frumoase. Învăţăm fetele arta machiajului, coafurii, design de imagine. Avem deja 60 de absolvenţi"

Mulţi dintre cei care şi-au găsit o casă în Republica Moldova, au decis să ofere, la rândul lor, sprijin celor care se află într-o situaţie grea. Lina este din Kiev şi găteşte pentru refugiaţii aflaţi în situaţii dificile.

LINA refugiată din Ucraina: „Am făcut mâncare şi pentru 150 de persoane, i-am servit, e totul gratuit. Ajutăm cu ce putem"

„Mă numesc Imbarh Abdagadir. Sunt din Libia. Acum eu lucrez pentru centrele de caritate pentru refugiaţi. Noi ajutăm refugiaţii de peste hotare care nu stiu limbile. Lucrez cu persoane din africa de Nord."

Iar Mariana a trăit mai bine de două decenii în Fâşia Gaza şi a fost nevoită să revină în Republica Moldova. Deşi s-a născut aici, are rude, spune, totuşi, că inima şi casa i-au rămas în Fâţia Gaza.


MARIANA refugiat, Fâşia Gaza: „O parte mare din mine a venit ca refugiat. 24 de ani e o viaţă întreagă. Ceea ce e acum în Gaza e foarte greu să te întorci, nu este la ce să te întorci înapoi."


Centrul de Caritate pentru Refugiaţi oferă, anul, asistenţă pentru zeci de mii de persoane.


DJAVID PAKNEHAD director Centrul de Caritate pentru Refugiaţi: „Anul trecut, mai mult de 30 de mii de ucraineni, şi 600 de persoane din alte ţări, şi anul acesta tot cred că va fi 30- 40 mii de persoane. Anul acesta începem un curs în limba română pentru 5 licee."


Ziua Internaţională a Refugiaţilor este marcată în 20 iunie şi isi propune să crească gradul de empatie faţă de refugiaţi şi să îi ajute să se integreze mai uşor în comunitate. Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova sunt aproximativ 100 de mii de refugiaţi, majoritatea din Ucraina.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter