Social

În perioada ianuarie-martie, numărul turiștilor străini care au vizitat Republica Moldova a crescut cu 53%

post-img
Turism

În perioada ianuarie-martie 2024, numărul cetățenilor străini, care au vizitat Republica Moldova prin intermediul agențiilor de turism, a crescut cu 53,3%, față de același interval din 2023 și a constituit 7,8 mii persoane. Cifrele au fost prezentate astăzi de Biroul Național de Statistică (BNS), transmite MOLDPRES.

floare carpet

Potrivit sursei citate, majoritatea vizitatorilor (circa 95 %) au fost excursioniști (vizitatori de o zi), care au sosit în scop de odihnă, recreere și agrement. Cei mai mulți vizitatori au sosit din România (59,1% din total cetățeni străini primiți în țară), Italia (18,6%), Ucraina (7,1%) și Turcia (3%). Durata medie a sejurului în țară a turiștilor străini a rămas neschimbată - de 4,4 zile.

Totodată, în aceeași perioadă, a crescut cu 7,6% numărul de turiști și excursioniști care au plecat în străinătate prin intermediul agențiilor de turism și a constituit 30,6 mii persoane. Majoritatea covârșitoare (98,4%) au călătorit în scopuri de odihnă, recreere și agrement. Cetățenii moldoveni au preferat să călătorească în Egipt, România, Turcia, Bulgaria, Emiratele Arabe Unite și Italia. Durata medie a sejurului turiștilor moldoveni peste hotare s-a diminuat și a constituit 5,9 zile, față de 6,2 zile în ianuarie-martie 2023.

Datele BNS mai relevă că în perioada ianuarie-martie 2024, numărul vizitatorilor participanți la turismul intern a crescut cu 46% față de ianuarie-martie 2023 și a totalizat 16 mii persoane, majoritatea fiind vizitatori de o zi.


 

author-img_1

Cristian Sava

Reporter