Extern

Joe Biden admite că decizia de a livra Ucrainei arme cu dispersie “a fost foarte dificilă”: Este un război al munițiilor și au nevoie de ele pentru a-i opri pe ruși

post-img
Joe Biden admite că decizia de a livra Ucrainei arme cu dispersie “a fost foarte dificilă”

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat vineri seară că a luat o “decizie foarte dificilă” livrând muniţie cu fragmentaţie Ucrainei, justificând acest lucru prin faptul că Ucraina “rămâne fără muniţie”, o decizie vehement criticată de Rusia, prin ambasadorul său la Washington.

“A fost o decizie foarte dificilă pentru mine”, a declarat preşedintele Biden potrivit unor fragmente difuzate vineri dintr-un interviu acordat CNN, precizând că a discutat în prealabil cu ţările aliate şi cu Congresul american, notează AFP, potrivit Agerpres.

Statele Unite au anunţat vineri un nou ajutor militar în sprijinul Ucrainei împotriva Rusiei, printre care muniţie cu fragmentaţie, în cadrul unui pachet de securitate în valoare de 800 milioane de dolari, depăşind un nou prag în tipul de armament furnizat Kievului, în timp ce o țară aliată, Germania, a respins acest demers. 

“Este un război al muniţiilor. Iar ei (ucrainenii) rămân fără muniţie şi stocurile noastre se epuizează”, a mai remarcat el.

“Nu a fost o decizie uşoară”, a continuat liderul de la Casa Albă, subliniind că multe ţări interzic utilizarea şi producţia de muniţie cu fragmentaţie în cadrul Convenţiei de la Oslo din 2008.

Nici Statele Unite şi nici Ucraina nu sunt semnatare ale acestei convenţii.

“Mi-a luat mult timp pentru a fi convins să o fac”, a spus din nou preşedintele american. “Principalul lucru este că ori au aceste arme pentru a-i opri pe ruşi acum (…) ori nu le au. Şi cred că au nevoie de ele”, a mai declarat Joe Biden.

Rusia consideră că furnizarea de către SUA a muniţiei cu dispersie către Ucraina reprezintă încă un pas în direcţia unui nou război mondial.

“Washingtonul continuă să ridice miza în conflict (…). Implicarea profundă a Statelor Unite în conflictul din Ucraina, chiar şi fără muniţii cu dispersie, nu a fost niciodată pusă la îndoială. Cu toate acestea, nivelul actual al provocărilor americane este cu adevărat depăşit şi aduce omenirea mai aproape de un nou război mondial”, a scris ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov, pe contul Telegram al Ambasadei Rusiei în SUA.

Antonov a subliniat că SUA “sunt atât de obsedate de ideea de a învinge Rusia, încât nu îşi dau seama de gravitatea acţiunilor lor”. În opinia sa, prin ajutorul militar oferit Ucrainei, Casa Albă “nu face decât să provoace mai multe victime şi să prelungească agonia regimului de la Kiev”.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter