Actualitate

Igor Grosu, vizită de lucru la două școli cu predare în limba română și la spitalul raional din Comrat

post-img
Igor Grosu, la Comrat

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a efectuat o vizită de lucru în municipiul Comrat. Șeful legislativului a discutat cu reprezentanții autorităților publice locale din Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia, a vizitat două instituții de învățământ, cu predare în limba română și în limba rusă, și Spitalul raional Comrat.

Igor Grosu a vorbit cu reprezentanții autorităților publice locale din Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia despre proiectele implementate în regiune din fondurile naționale și europene. În ultimii ani, acolo au fost construite 4 stații de epurare și 4 stații fotovoltaice, spitalele raionale din Vulcănești, Comrat, precum și maternitățile din Ceadîr-Lunga și Comrat au fost dotate cu echipamente moderne. De asemenea, a fost reabilitat sectorul de 31 de km al traseului M3 Chișinău – Comrat – Giurgiulești.

De asemenea, 18 localități din UTA Găgăuzia au beneficiat de Programul „Satul European 1”. Totodată, prin intermediul Programului „Satul European 2”, peste 50 de milioane de lei vor fi investiți în 15 localități. „Vom continua să investim, deoarece avem un plan – să îmbunătățim nivelul de trai al oamenilor din întreaga țară. Important este să păstrăm pacea și să muncim zi de zi împreună pentru Moldova”, a menționat, în cadrul discuțiilor, Președintele Parlamentului.

Șeful legislativului a mers și la spitalul „Isaac Gurfinghel” din Comrat, care, recent, a fost dotat cu un tomograf ce funcționează cu ajutorul unui sistem de inteligență artificială. Datorită acestui lucru, aparatul va permite o diagnosticare corectă și rapidă a bolilor aparatului circulator, principala cauză a deceselor în țara noastră, și va ajuta la salvarea mai multor vieți. Aceasta nu este singura dotare performantă a spitalului. În ultimii ani, instituția a beneficiat de investiții ale statului, din fondurile europene sau ale Organizației Mondiale a Sănătății – ambulanțe noi, mese de operație, aparate pentru monitorizarea funcțiilor vitale ale pacienților, lămpi chirurgicale și alte necesități pentru a acorda ajutorul necesar. La fel, în 2024, acolo a fost deschis un centru AVC. În rezultat, medicii au reușit să salveze 29 de pacienți ajunși la spital în stare extrem de gravă, după ce au suferit un atac cerebral.

În ultimii ani, statul a investit în jur de trei miliarde de lei în spitalele din țară. Doar 120 de milioane de lei au fost folosiți pentru dotarea spitalelor din țară cu 12 tomografe de ultima generație. La fel, au fost majorate salariile angajaților din sistemul de sănătate. Personalul medical a beneficiat de o creștere de 25 %, iar cel non-medical – de 85 %.

„Vom continua să investim în calitatea sistemului nostru medical și să creștem nivelul de sănătate a oamenilor din întreaga țară, deoarece prioritatea noastră rămâne a fi grija față de oameni”, a accentuat șeful legislativului.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a vizitat și Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, singurul liceu cu predare în limba română din Comrat. În instituție învață peste 600 de elevi, care beneficiază de condiții bune de studii. În acest an, acolo va fi deschis un nou bloc, construit cu susținerea financiară a României, precum și urmare a alocării a trei milioane de lei din bugetul de stat.

Șeful legislativului a vizitat și Gimnaziul „Stepan Curoglo”, cu predare în limba rusă. Și acolo au fost făcute investiții. Elevii se antrenează pe un teren de sport modern, după ce a fost alocat peste un milion de lei din fonduri europene. „Stimați profesori, vă mulțumesc că vă faceți munca cu dăruire și că împreună creștem o generație de tineri buni, cu viziuni europene”, a declarat Președintele Parlamentului, Igor Grosu.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter