Actualitate

Ministerul Educației își dorește să atragă mai multă finanțare externă pentru sectorul de cercetare

post-img
Dan Perciun, la USM

Ministerul Educației și Cercetării își dorește să atragă mai multe finanțare externă pentru sectorul de cercetare din Republica Moldova. În acest sens, ministerul se arată deschis să investească în dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de cercetare, să ofere cursuri, formări pe partea de scriere de proiecte.

Despre acest subiect a discutat astăzi ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, cu cercetătorii Institutului de Istorie, Institutului de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” și Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice din cadrul Universității de Stat din Moldova.

Potrivit lui Dan Perciun, în cadrul întâlnirii s-a vorbit despre schimbările produse în ultimul an pe segmentul cercetării și inovării. 

„Prin noua metodologie de finanțare pe care am aprobat-o ne-am dorit să asigurăm o stabilitate și predictibilitate mai mare pentru sector. Totodată, anul trecut am făcut un efort adițional pentru a avea o majorare salarială de 21% și a crește atractivitatea sectorului. Din punct de vedere strategic ceea ce ne dorim pentru sectorul de cercetare este să creștem competitivitatea domeniului și să reușim să atragem mai multă finanțare externă”, spune Dan Perciun, care menționează că este nevoie de un efort mai mare pentru a valorifica oportunitățile pe care ni le oferă apropierea de Uniunea Europeană, inclusiv prin participare la apelurile din cadrul programului Orizont Europa, dar și alte programe bilaterale. 

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter