Actualitate

Europarlamentarul român Siegfried Mureșan va negocia Pachetul UE de 1,8 miliarde de euro dedicat Republicii Moldova

post-img
Siegfried Mureșan

Deputatul european Siegfried Mureșan, președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, a fost desemnat aseară co-raportor al Parlamentului privind legislația Planului European de Creștere pentru Republica Moldova, în valoare de 1,8 miliarde de euro.

 „Unul dintre obiectivele pe care mi le-am asumat la începutul noului meu mandat în Parlamentul European a fost creșterea sprijinului financiar pentru Republica Moldova.  De aceea, mă bucur că, încă din primele luni ale noului mandat, voi negocia legislația Planului European de Creștere pentru Republica Moldova.  Pachetul de sprijin, care a fost anunțat de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, săptămâna trecută la Chișinău, se întinde pe trei ani și va finanța investiții în spitale, drumuri, poduri peste Prut, dar și în alte domenii care vor duce la modernizarea Republicii Moldova, la creșterea nivelului de trai al oamenilor și la pregătirea țării pentru aderarea la Uniunea Europeană", a declarat deputatul european Siegfried Mureșan, după desemnare. 

"Prioritățile mele în negocieri sunt, în primul rând, de a adopta cât mai repede legislația europeană a planului, astfel încât banii să ajungă cât mai repede în țară. În al doilea rând, la fel de important este să adoptăm pachetul de sprijin în condiții bune pentru Republica Moldova, care să țină cont de situația din țară și de nevoile sale de dezvoltare. Nu în ultimul rând, vreau să ne asigurăm că UE oferă Republicii Moldova sprijin tehnic adecvat pentru a putea absorbi aceste fonduri", a adăugat Siegfried Mureșan. 

Dosarul legislativ al Planului European de Creștere pentru Republica Moldova va fi negociat de doi co-raportori ai Parlamentul European: eurodeputatul Siegfried Mureșan, desemnat din partea Comisiei pentru bugete, și încă un raportor pe care îl va desemna Comisia pentru afaceri externe.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter