Actualitate

INTERVIU TVR MOLDOVA. Victor Negrescu, vicepreședintele Parlamentului European: R. Moldova urmează să beneficieze de mai multe fonduri de preaderare

Victor Negrescu, vicepreședintele Parlamentului European: R. Moldova urmează să beneficieze de mai multe fonduri de preaderare

Tot mai multe fonduri de preaderare de la Uniunea Europeană vor fi oferite Republicii Moldova, anunţă Victor Negrescu, europarlamentar şi vicepreședinte al Parlamentului European. Într-un interviu în exclusivitate pentru TVR MOLDOVA, oficialul român vorbeşte despre alte pachete de sprijin pentru Chişinău ce vor fi anunţate în perioada următoare, şi ţin de verificarea cheltuirii fondurilor de pre-aderare sau de instrumentele de contracarare a propagandei de la Moscova.

VICTOR NEGRESCU europarlamentar, vicepreşedinte al Parlamentului European: „Acum lucrăm și la alte soluții de finanțare pentru Republica Moldova. Eu sunt, de asemenea, negociatorul-șef al Parlamentului European privind bugetul Uniunii Europene pentru anul viitor și, recent, am aprobat viziunea Parlamentului European privind acest buget și am inclus sume suplimentare sub formă de granturi, de această dată, pentru Republica Moldova, pe diferite componente, fie pe zona de societatea civilă, fie pentru zona economică, fie pe zona de întărire a frontierelor externe. Aşa că, sprijinul UE este real”.


Vicepreședintele Parlamentului European s-a referit şi la "Planul de Creştere Economică pentru Moldova", conceput de Bruxelles, care prevede fonduri de 1,8 miliarde de euro. Victor Negrescu a dat asigurări că va exista un control minuţios al gestionării tuturor fondurilor de pre-aderare.


VICTOR NEGRESCU europarlamentar, vicepreşedinte al Parlamentului European: „Filtrele pe care le aplicăm pentru statele membre le vom aplica și în acest caz, pentru că obiectivul nostru este ca acești bani să nu fie doar un miraj. Însă trebuie să le spun într-o manieră sinceră, către cei care se uită la această emisiune că nu se va întâmpla mâine. De obicei, când creionezi o investiție, este o perioadă de timp până să vezi maturitatea investiției și efectul real în economie”.


Săptămâna trecută, Parlamentul European a adoptat o rezoluție pentru Republica Moldova privind ajutorul în contracararea propagandei Moscovei în procesul electoral. În acest context, Negrescu a vorbit despre instrumentele adoptate la nivel comunitar pentru a combate mesajele propagandistice în timpul campaniilor electorale.


VICTOR NEGRESCU europarlamentar, vicepreședinte al Parlamentului European: „La nivel european, pentru alegerile care tocmai au avut loc pentru Parlamentul European, am creat un dialog strâns cu rețelele sociale pentru a combate acest tip de mesaj. Ideea este dacă diseminarea acestor mesaje se face folosind resurse, adică bani, fonduri neverificate, și dacă, evident, acest lucru se face din partea unui stat terț care caută să influențeze deciziile într-un alt stat. Pentru un stat precum Republica Moldova, care este mai mic, este mai greu să aibă acest dialog cu rețelele sociale”.


Recent, şi senatorul american Ben Cardin, președintele Comisiei de Relații Externe a Senatului SUA, a trimis scrisori companiilor Google, Meta și Alphabet în care se citează dovezile furnizate de guvernele Statelor Unite, Canadei și Regatului Unit privind la eforturile continue ale Kremlinului de a semăna confuzie și dezinformare în rândul populației din Republicii Moldova. Săptămâna trecută reţeaua socială Telegram a blocat 15 canale și 95 de chatbot-uri afiliate oligarhului fugar Ilan Șor, la solicitarea Inspectoratului Național de Investigații de la Chişinău.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter