Actualitate

În R. Moldova se așteaptă o recoltă bogată de nuci

În R. Moldova se așteaptă o recoltă bogată de nuci

S-a dat startul recoltării nucilor și se aşteaptă o roadă bogată dar de o mai slabă calitate faţă de anul trecut. Fermierii sunt totuşi optimişti, mai ales că cea mai mare parte merge la export.

Falimilia Dereli din satul Văratic, raionul Ialoveni, deţine peste 100 de hectare de nuci şi recoltează anual peste 250 tone.


NICOLAE DERELI, pomicultor: „Cantitatea e normal anul acesta. Ne aşteptăm la vre-o două tone la hectar. Ce ţine de calitate parcă e normală. Un pic a fost afectată, dar e bună”.


DUMITRU DERELI, antreprenor: „Nuca parcă e coaptă, bună, frumoasă la coajă, dar în interior este afectată de soare. Nu e culoarea ceea care o posedă franquette. Culoarea alba s-a întunecat”.


Recoltatul se face în mare parte manual pentru a strânge nucile înainte de venirea ploilor.


„Maşina le scutură, noi venim şi le strângem în căldări după care le turnăm în saci. Sunt oameni care încarcă în tractor. –E greu lucru? – E greu, dar ce să facem, mergem înainte”.


Majoritatea producției este destinată exportului dar nucile trebuie să îndeplinească cerințe stricte de calitate.


ION DERELI, antreprenor: „Nuca trebuie uscată bine, umeditatea nu mai mare de 8-9%. Trebuie să fie spălată bine. Trebuie să corespundă certificatelor fitosanitar şi alte certificate care sunt cerute în Uniunea Europeană”.


Anul trecut, Republica Moldova a exportat 20 de mii de tone de nuci, o cantitate cu până la 40% mai mică față de cea exportată până în 2019. S-a redus numărul de livezi iar specialiștii susțin că înființarea unei livezi de nuci este una dintre cele mai bune investiții în acest moment.


OLEG TÎRSÎNĂ, preşedinte, Asociaţia Producătorilor de Culturi Nucifere: „Moldova şi România conform unor tendinţe, unor analize, vor fi în următorii ani principalii furnizori europeni, pentru a alimenta piaţa europeană de nuci şi atunci şi atunci noi suntem foarte bine plasaţi inclusive în contextul integrării europene, sau de preaderare. Este un context comercial foarte favorabil pentru a infiinţa acum plantaţii de nuci”.


În Republica Moldova sunt aproape 22 de mii de hectare de livezi de nuc.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter