Actualitate

Migrația internă revitalizează Chișinăul

Migrația internă revitalizează Chișinăul

Migrația internă revitalizează Chișinăul. În prezent, numărul locuitorilor municipiului reprezintă peste 27% din populația țării. Potrivit Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale "Viitorul", peste câţiva ani, unul din trei moldoveni va locui în Capitală. Studiul mai arată că 60 la sută din valoarea produsului intern brut este realizat la Chișinău, unde se concentrază şi 55% din toată producția industrială a Moldovei.

ANGELINA UNGUREANU, jurnalist TVR MOLDOVA: „În 2024, populaţia municipiului Chişinău ar putea ajunge la 665 de mii de persoane, sau 27,5% din populația Republicii Moldova. Iar specialiştii spun că în oraş mai traiesc încă multe alte persoane fără a avea, oficial, reşedinţă, fie că învaţă sau lucrează aici. Iar numărul celor care părăsesc oraşul şi pleacă în străinătate, este compensat de cei care vin în Chişinău din alte localităţi ale ţării”.


Potrivit Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale "Viitorul", 40 la sută dintre locuitorii Chişinăului au vârste cuprinse între 30 şi 40 de ani.


VEACESLAV IONIŢĂ, expert în politici economice, IDIS "Viitorul": „Avem o migraţie netă în ţară. Simplu spus: persoanele de la 25 până la 40 de ani migraţă la Chişinău. Fiindcă vin la Chişinău, aduc împreună cu ei şi copiii, dar tinerii din Chişinău, cât de tare nu le-ar plăcea aici, masiv pleacă peste hotare. Chişinăul reuşeşte să-şi menţină populaţia prin migrarea familiilor tinere şi copiii care vin în municipiul Chişinău”.


Expertul în politici economice, Veaceslav Ioniţă, susţine că diferența produsului intern brut dintre Chișinău și restul țării este de patru ori și se accentuează în fiecare an.


VEACESLAV IONIŢĂ, expert în politici economice, IDIS "Viitorul": „Bugetari avem şi prin teritoriul ţării, dar în afară de municipiul Chişinău, oameni din sectorul real nu prea ai. Doar 40 la sută sunt în afară, dar în rest, sunt aici în Chişinău concentraţi. Un cetăţean din Chişinău ca să-şi găsească de lucru are o şansă de 2,4 ori decât unul din afara munciipiului Chişinău”.


Şi media cifrei de afaceri pe cap de locuitori este de şase ori mai mare în Chișinău decât în restul țării. Astfel, în acest an, cifra de afaceri a întreprinderilor din Chișinău se va apropia, cel mai probabil, de 500 de miliarde de lei.


„Oportunităţile din sate cu siguranţă nu se compară cu cele din Chişinău. Am lucrat cu foarte mulţi colegi din alte ţări şi îmi zic că au mai fost cu 10 ani în urmă, iar acum Chişinăul pare foarte diferit, dezvoltat şi viu. Oamenii aleg să trăiască unde este jobul lor. Eu tot am venit de la Criuleni la Chişinău, pentru că aici îmi era jobul. Era mai comod să tetrezeşti la ora 7:00 şi să mergi jumătate de oră cu troleibuzul şi să ajungi la muncă, decât să mergi o oră jumătate cu maşina. Oportunităţi mai multe ce ţine de muncă şi chiar de distracţie. La sate e un pic mai dificil cu chestia asta. Într-adevăr, tineretul pleacă de la ţară”.


Referindu-se la sectorul locativ, economistul Veaceslav Ioniţă a spus că din 10 metri pătrați care se construiesc în prezent în Republica Moldova, 7 sunt în Chișinău, iar 3 – în restul țării.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter