Social

Traseu ecoturistic la Orheiul Vechi: ,,Drumul Dragonului”

Traseu ecoturistic la Orheiul Vechi: ,,Drumul Dragonului”

Singurul traseu ecoturistic din Republica Moldova se află în rezervaţia Culturală Orheiul Vechi şi a fost inaugurat în acest weekend. Intitulat "Drumul Dragonului", se întinde pe o distanţă de cinci kilometri, iar cei care-l vor parcurge vor putea să vadă obiective arheologice din perioada medievală, de pe vremea dominaţiei tătaro-mongole din regiune.

"Drumul Dragonului" porneşte de la locul unde cândva a fost amplasată Baia Tătărească. Este cea mai mare dintre cele trei băi urbane descoperite în urma unor săpături arheologice şi datează din 1574. Turiştii sunt ghidaţi de panouri instalate pe marginea traseului cu informaţii despre siturile arheologice care le apar în cale.


VALERIU ISTRATE fondator companie de marcare a traseelor turistice: „Primul obiectiv este Palatul Pârcălabilor, recunstituit cu ceva ani în urmă, după care ajungem la Baia tătărească, după care caldarâmul, după care este Complexul Caravan Seray unde este o moschee şi o biserică medievală."


Caldarâmul medieval, recent descoperit, duce la un complex inedit de rămăşiţe ale infrastructurii mongole din acea vreme - caravan Seray, mănăstire, moscheie şi biserică creştin–ortodoxă.


DMITRI IANOV specialist, Rezervaţia "Orheiul Vechi": „Aceasta este o parte a unui oraş mongol, numit Sehr-al-Djedid, care se traduce oraşul nou. Aici puteţi vedea Caravan Serayul, biserica medievală care poate fi prima biserică ortodoxă de pe teritoriul Republicii Moldova şi complexul unei mănăstiri în peşteră".


„Este impresionant traseul şi este foarte frumos aici. Presupun că o să aibă mulţi turişti. Mă aştept să văd locuri frumoase şi o privelişte impresionantă. Mergem în drumeţii foarte des. Am mai fost la Orheiul Vechi, am călătorit, dar acest traseu, al Dragonului îl facem pentru prima dată. Să se dezvolte mai departe, şi nu doar la Orheiul Vechi dar şi la Naslavcea, mai departe, să facă turism, foarte frumoase locuri pitoreşti."


ANDREI CHISTOL secretar de stat, Ministerul Culturii: „Pentru noi este important să diversificăm aceste produse, această ofertă turistică de la Orheiul Vechi. Prin acest proiect venim să diversificăm oferta turistică. Noi avem planuri un pic mai mari decât acest traseu. Trebuie să cunoaştem bogăţia acestei rezervaţii din toate punctele de vedere."


Denumirea Drumul Dragonului provine de la forma teritoriului rezervaţiei, care seamănă cu un dragon mitologic.


VALERIU ISTRATE fondator companie de marcare a traseelor turistice: „E un fenomen faptul că e accesibil pentru toată familia. E un traseu de 5 km. Oamenii pot cunoaşte o parte mai amre a Orheiului Vechi. Traseul o să crească în continuare pe măsură ce se efectuează săpăturile şi obiectele de reconstrucţie."


Traseul ecoturistic Drumul Dragonului a fost înfiinţat în cadrul proiectului "Eco App pentru turism sustenabil în Republica Moldova", cofinanțat de Polonia.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter