Actualitate

Ambasadorul Spaniei în Republica Moldova, de Ziua Națională a Spaniei sărbătorită la Chișinău: Sprijinim ferm procesul de reforme implementat de Guvernul R. Moldova în drumul său către aderarea la UE"

post-img
eveniment

Ieri, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, ambasadorul Spaniei în Republica Moldova, cu sediul la București, Excelența Sa José Antonio Hernández Pérez-Solórzano, a participat la o recepție organizată cu ocazia Zilei Naționale a Spaniei. Evenimentul a coincis cu Hramul Chișinăului, iar ambasadorul a adresat urări de felicitare cetățenilor din Republica Moldova.

"Îmi exprim recunoștința, domnule viceprim-ministru, pentru acceptarea invitației de a fi alături de noi la celebrarea Zilei Naționale a Spaniei. Coincidența face ca această sărbătoare să aibă loc în aceeași zi cu Hramul Chișinăului. Prin urmare, doresc să transmit felicitări tuturor cetățenilor Chișinăului cu ocazia acestei zile de sărbătoare.

Regatul Spaniei și Republica Moldova se bucură de relații bilaterale excelente, iar în ultimii ani am asistat la o creștere a intensității și profunzimii acestor contacte. În iunie 2022, prim-ministrul spaniol, Pedro Sánchez, a vizitat Moldova pentru a marca cea de-a 30-a aniversare a relațiilor noastre bilaterale. După această vizită, guvernul spaniol a decis să stabilească o prezență diplomatică permanentă la Chișinău, prin desemnarea unui Însărcinat cu afaceri pentru a asigura un contact direct cu autoritățile moldovenești, delegația UE și comunitatea diplomatică", a declarat diplomatul.

În discursul său, ambasadorul a subliniat relațiile bilaterale tot mai strânse dintre Spania și Republica Moldova, amintind de vizitele oficiale recente și de consolidarea colaborării în domenii precum educația, sănătatea și apărarea. De asemenea, el a evidențiat sprijinul Spaniei pentru Republica Moldova în contextul războiului din Ucraina și eforturile țării de a adera la Uniunea Europeană.

"Țările noastre au convenit asupra unor pași importanți în domenii precum educația, formarea profesională în domeniul sănătății și recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere. De asemenea, colaborăm în multe alte domenii – sprijin pentru predarea limbii spaniole în școlile moldovenești, înființarea unui centru al Institutului Cervantes la Universitatea de Stat din Moldova și creșterea numărului de zboruri între Chișinău și aeroporturile spaniole. Mai mulți membri ai echipei mele din București sunt astăzi prezenți aici pentru a reînnoi contactele cu omologii moldoveni și pentru a avansa în aceste domenii de colaborare.

Trăim vremuri dificile. Războiul brutal de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei vecine a afectat direct poporul moldovean. Spania este ferm alături de Ucraina în dreptul său la autoapărare și în susținerea principiilor suveranității, independenței și integrității teritoriale. Aceste principii sunt fundamentale pentru ordinea internațională bazată pe reguli, pe care o apărăm cu toții, și sunt importante pentru Europa, Spania și Republica Moldova", a subliniat Excelența Sa José Antonio Hernández Pérez-Solórzano.

"Spania este ferm alături de Republica Moldova. Doresc să laud curajul și reziliența de care au dat dovadă cetățenii Republicii Moldova și autoritățile lor publice în fața provocărilor generate de război, inclusiv prin contracararea acțiunilor hibride ale Rusiei, destinate destabilizării, dezinformării și interferenței în treburile interne ale Moldovei. Aduc un omagiu poporului moldovean pentru solidaritatea lor necondiționată față de refugiații ucraineni care au sosit în număr mare.

În colaborare cu Agenția Spaniolă pentru Cooperare Internațională și UNHCR, vom oferi sprijin suplimentar refugiaților și comunităților gazdă din Moldova în lunile de iarnă, sub formă de asistență financiară pentru categoriile vulnerabile", a declarat diplomatul.

Ambasadorul a subliniat și colaborarea economică în creștere, menționând participarea companiilor spaniole la proiecte de infrastructură și energie regenerabilă în Moldova. În plan social, a fost amintit sprijinul pentru cetățenii moldoveni din diaspora spaniolă, inclusiv intrarea în vigoare a acordului bilateral privind securitatea socială.

"Spania sprijină ferm procesul de reforme implementat de Guvernul Republicii Moldova în drumul său către aderarea la Uniunea Europeană. Datorită acestor eforturi, Consiliul European a putut, în timpul președinției spaniole, să aprobe deschiderea negocierilor de aderare. Uniunea Europeană este un proiect de pace, bazat pe valori comune, inclusiv drepturile omului, democrația și statul de drept. Apartenența la UE nu aduce doar prosperitate economică, ci și mai multă libertate și justiție pentru cetățeni. Procesul de aderare la UE va aduce beneficii în primul rând cetățenilor moldoveni.

Deși există zeci de companii spaniole active pe piața moldovenească, inclusiv două în Parcul IT, vedem oportunități de îmbunătățire. Vă asigur că expertiza și know-how-ul companiilor spaniole sunt la dispoziția voastră în domenii precum infrastructura de transport, energia regenerabilă și sectorul serviciilor. După cum știți, Spania este una dintre țările lider în tranziția climatică, generând peste 50% din energia sa din surse regenerabile.

În același timp, suntem pregătiți să împărtășim experiența și expertiza noastră pentru a adapta sectorul agricol la noile provocări – îmbunătățirea protecției mediului natural împotriva fenomenelor climatice, creșterea rezilienței sectorului prin tehnologie și consolidarea poziției micilor fermieri și a fermierilor bio în lanțul valoric.

Spania are norocul să devină o a doua casă pentru o parte din diaspora moldovenească. Aproximativ 80.000 de cetățeni moldoveni trăiesc și lucrează în Spania, contribuind la economia spaniolă și la viața socială, culturală și politică a țării mele. Talentul și expertiza lor vor fi de neprețuit pentru Moldova, pe măsură ce aceasta aspiră să devină stat membru al Uniunii Europene.

Intrarea în vigoare recentă a acordului nostru bilateral privind securitatea socială, la 1 iunie 2024, asigură că cetățenii moldoveni vor putea beneficia de drepturi de pensie, inclusiv pentru perioadele lucrate atât în R. Moldova, cât și în Spania, în condiții de egalitate. Mulți cetățeni moldoveni deja profită de acest acord, primind pensii spaniole în timp ce se bucură de avantajele pensionării acasă, în R. Moldova", a declarat diplomatul.

La finalul discursului, Excelența Sa a lăudat schimburile culturale între cele două țări, cu accent pe tinerii scriitori moldoveni care au câștigat recunoaștere în Spania. Evenimentul s-a încheiat cu mulțumiri adresate Muzeului Național de Istorie a Moldovei și partenerilor.

"Permiteți-mi să închei cu un cuvânt despre schimburile noastre culturale. În ultimii ani, tinerii scriitori moldoveni au avut un succes remarcabil în cercurile literare spaniole. Cea mai cunoscută este Tatiana Țîbuleac, dar există și alte exemple, precum Elmira Gribniuc sau Valentina Șcerbani. Ei sunt o mărturie a talentului și creativității noii generații din Moldova. Ambasada Spaniei și Instituto Cervantes sunt dedicate consolidării legăturilor culturale prin aducerea celor mai bune elemente ale culturii spaniole în Moldova – cu expoziții la Muzeul Național, concerte la Teatrul fără Nume și Sala cu Orgă, precum și participarea la evenimente literare", a conchis Excelența Sa José Antonio Hernández Pérez-Solórzano.

"Așa cum spunea Nicolae Iorga, "Un popor care nu își cunoaște istoria este ca un copil care nu își cunoaște părinții. Trǎiascǎ Spania. Trǎiascǎ Republica Moldova, trǎiascǎ prietenia dintre popoarele noastre", a spus ambasadorul.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter