Actualitate

Ministrul de Externe al Danemarcei, despre aderarea la UE: „Am avut și noi oameni care se temeau că ne vom pierde suveranitatea. Însă s-a demonstrat opusul”

post-img
Ministrul de Externe al Danemarcei, despre aderarea la UE: „Am avut și noi oameni care se temeau că ne vom pierde suveranitatea. Însă s-a demonstrat opusul”

Miniștrii de externe ai țărilor nordice și baltice și-au declarat, astăzi, la Chișinău, sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova și pentru a se împărtăși cu experiențele lor în implementarea reformelor.

Ministrul de Externe al Danemarcei, Lars Løkke Rasmussen, a subliniat faptul că Danemarca, la fel ca și Republica Moldova, este o țară mică, care a avut, de asemenea, un referendum în cadrul căruia cetățenii au fost întrebați dacă își doresc aderarea la Uniunea Europeană. 

„Am avut și noi oameni care se temeau că ne vom pierde suveranitatea. Însă s-a demonstrat opusul. Faptul că am devenit parte a UE ne-a permis să ne bucurăm de o influență de care nu ne-am fi bucurat niciodată dacă eram singuri. Acum cu adevărat putem să jucăm un rol important în identificare de soluții pentru a îmbunătăți viața cetățenilor noștri, în identificarea de soluții privind probleme climatice, migrația ilegală, pentru impedimentele pentru comerțul liber, pentru probleme globale precum pandemiile,  dar și probleme directe de securitate, care au legătură cu războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei. 

Pot să vă spun că suveranitatea nu a fost nicidecum afectată sau slăbită de calitatea de membru al UE, dimpotrivă, a devenit și mai puternică. Împreună devenim mai puternici, și cred că merită să menționăm acest lucru în aceste timpuri atât de provocatoare”, a spus ministrul Danemarcei în cadrul unei conferințe de presă susținută la Chișinău. 

De asemenea, și ministrul afacerilor externe al Estoniei și-a declarat susținerea pentru parcursul european al Republicii Moldova. 

„Suntem aici să vă povestim ce înseamnă să fii parte a UE.  Nu am venit aici să vă ținem prelegeri sau pentru a vă dicta ce decizie să luați. Cel mai important motiv pentru poporul estonian de a se alătura la UE, a fost nu doar creșterea economică, nu doar relațiile economică, deși acestea au prezentat importanță, pentru că, cu adevărat, economia noastră a crescut de 4 ori în ultimii 20 de ani. Însă, această decizie pe care am luat-o a fost faptul că ne-am dat seama că nu vom mai fi singuri niciodată”, a spus ministrul de externe al Estoniei.

Amintim, opt miniștri ai afacerilor externe din formatul Nordic-Baltic 8 (NB8): Danemarca, Finlanda, Estonia, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia și Suedia se află astăzi la Chișinău, la invitația omologului lor, Mihai Popșoi.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter