Actualitate

Comunitatea LGBT din Republica Moldova a organizat un marş al solidarităţii

Comunitatea LGBT din Republica Moldova a organizat un marş al solidarităţii

Comunitatea LGBT din Republica Moldova a organizat un marş al solidarităţii. Participanţii au mers prin centrul Chişinăului, pentru a-şi arăta solidaritatea cu minorităţile sexuale. În cele aproximativ două ore, cât a durat evenimentul, sute de carabinieri şi poliţişti au asigurat ordinea publică. Potrivit oamenilor legii, nu au fost înregistrate incidente majore.

Cu muzică şi steaguri curcubeu, membrii comunităţii LGBT din Republica Moldova şi-au început marşul la intersecţia străzilor Ismail cu Bucureşti. Zeci de poliţişti şi carabinieri au făcut un cordon în jurul participanţilor şi i-au însoţit pe parcursul manifestaţiei.


„Susţin foarte mult comunitatea mea. Suntem şic. - Care este mesajul tăi de astăzi? - Noi tot suntem oameni, nu animale. Noi tot iubim. Dacă nu vreţi să ne înţelegeţi - este problema voastră. Nu vă atingeţi de noi. Noi nu ne-am arins de voi, voi nu vă atingeţi de noi. Aş vrea ca prietenele mele din comunitatea LGBT Moldova să aibă aceleaşi drepturi ca şi noi. Să se poată căsători şi forma cupluri oficiale, să le permiă să stea la patul de spital atunci când a doua persoană e bolnavă”.

La paradă au venit şi membri ai comunităţii LGBT din România.


„Luptele care le avem în România sunt aceleaşi care sunt şi în Moldova. Apropo, de recunoaşterea familiilor formate din persoane LGBT plu protecţie pentru persoanele trans, legislaţie antidiscriminare. Noi suntem din România şi luptăm pentru aceiaşi cauză. Aşa că este bună solidaritatea între ţări”.


Şi mai mulţi diplomaţi acreditaţi în Republica Moldova au venit să susţină manifestanții.


EXCELENŢA SA FERN HORINE, ambasadoarea Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei în Republica Moldova: „Respect și admir toleranța și nediscriminarea în toate țările. Cred că Moldova este o țară tolerantă și vreau să sărbătoresc comunitatea LGBTQ din Moldova și să demonstrez că dragostea nu trebuie discriminată”.


Marşul Solidarităţii a fost marcat de câteva incidente minore. La mai multe intersecţii s-au adunat persoane, inclusiv preoţi, care au organizat o altă manifestaţie.


„Sunt păcate mari acestea care vin asupra norodului. Ruşine”.


Iar un grup de susţinători ai blocului "Victorie", platformă creată de fugarul Ilan Şor, îmbrăcaţi în echipamente de protecţie, au simulat că dezinfectează străzile pe unde au trecut membrii LGBT. Aceştia au fost însă opriţi de poliţie, astfel încât să nu se întâlnească cu participanţii la Marşul Solidarității.


„Noi am venit aici ca să dezinfectăm Parada LGBT. Vrem ca în Republica Moldova să fie căsătorii tradiţionale.Noi am ieşit din proprie iniţiativă. Aceasta este poziţia noastră. Poziţia din aripa tinerilor blocului "Victorie"”.


Organizatorii evenimentului nu au anunţat cifra exactă a participanţilor la marş.


ANGELA FROLOV, reprezentant "GENDERDOC-M": „Echipa GENDERDOC vine cu mesajul: De la noi taxe, de la stat legi, prin care noi vrem să spunem că suntem plătitori de impozite în acest stat şi asta ar însemna că trebuie să ne bucurăm de drepturi egale. Legile pe care le cerem statului sunt recunoaşterea genului pentru persoanele Trans şi recunoaşterea relaţiilor, cuplurilor de acelaşi sex”.


Acţiunea a avut loc în cadrul Festivalului comunităţii LGBT "Moldova Pride 2024".

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter