Social

Fluxul de refugiați din Ucraina va fi monitorizat și gestionat prin intermediul Sistemului Informațional UAHELP

post-img
Ministrul Muncii,

Astăzi, în cadrul ședinței Guvernului, a fost aprobat Conceptul Sistemului Informațional „UAHELP” și Regulamentului resursei informaționale formată de Sistemul informațional „UAHELP” , elaborat de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale, cu sprijinul Programului Mondial Alimentar (WFP Moldova) și al Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR Moldova).

ZFR

Războiul din Ucraina, care a început pe 24 februarie 2022, a provocat un aflux masiv de persoane strămutate, care caută refugiu în Republica Moldova. În vederea gestionării acestui flux și monitorizării eficiente a persoanelor strămutate, Guvernul a decis instituirea Sistemului Informațional „UAHELP”. Acesta va permite centralizarea și sistematizarea datelor referitoare la solicitările de ajutor primite la Linia Verde, situația persoanelor strămutate, Centrele de plasament temporar, familiile gazdă, și suportul oferit de partenerii internaționali.

Conceptul „UAHELP” oferă un cadru funcțional și organizatoric robust, ce va asigura o evidență clară și transparentă a sprijinului acordat refugiaților. Sistemul va facilita accesul la date în timp real, generând rapoarte instantanee despre acțiunile desfășurate, precum și monitorizarea procesului de distribuire a suportului monetar, inclusiv cel acordat familiilor gazdă.

Implementarea Sistemului „UAHELP” reprezintă un pas esențial în consolidarea capacității Republicii Moldova de a răspunde prompt și eficient nevoilor persoanelor strămutate, asigurând totodată transparență și responsabilitate în utilizarea resurselor disponibile.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter