Extern

Ucraina: Zelenski spune că discuțiile legate de pace cu Putin ar fi „goale” și „lipsite de sens”

post-img
REUTERS/Valentyn Ogirenko

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi că discuţiile de pace cu omologul său rus Vladimir Putin ar fi "goale" şi "lipsite de sens", relatează dpa, citată de Agerpres.

ZFR

"Lumea aşteaptă ca Ucraina să prezinte un plan de compromis cu privire la modul de a pune capăt războiului mâine", a spus el la un eveniment la Kiev.

"Nu e vorba că nu există compromisuri cu Putin, dar cu Putin dialogul, astăzi, este gol, lipsit de sens, pentru că nu vrea să pună capăt războiului pe cale diplomatică", a argumentat Zelenski.

Putin ar putea fi dispus să se angajeze în negocieri diplomatice, a adăugat Zelenski, dar condiţia sa prealabilă este ca Kievul să recunoască ocuparea de către Rusia a 30% din teritoriul ucrainean.

"Nu vom intra în jocul lui", a adăugat Zelenski.

Preşedintele ucrainean a declarat că avansul forţelor sale în regiunea Kursk din sudul Rusiei i-a redus la tăcere pe criticii Kievului.

Ucraina şi-a prezentat propria cale către pace la un summit din Elveţia în iunie.

Planul prevede retragerea trupelor ruse din toate zonele Ucrainei, inclusiv din peninsula Crimeea.

Conform planului, Rusia ar trebui să fie de acord să plătească despăgubiri şi să permită ca liderii politici şi militari să fie traşi la răspundere în faţa unei instanţe internaţionale.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter