Social

A început perioada de coșmar pentru cei alergici la ambrozie. În Chișinău sunt zone întregi pline de această plantă

A început perioada de coșmar pentru cei alergici la ambrozie. În Chișinău sunt zone întregi pline de această plantă

A început o perioadă sufocantă pentru persoanele alergice la ambrozie. Numărul celor care suferă a crescut semnificativ în ultimii ani, spun medicii. Proprietarii de terenuri sunt obligaţi să taie planta periculoasă, în caz contrar riscă amenzi usturatoare. Cu toate acestea, doar în Chişinău sunt zone întregi pline de ambrozie.

Începând cu jumătatea lunii iulie și până în septembrie, persoanele alergice la ambrozie trăiesc un adevărat coşmar. Polenul plantei le provoacă o serie de simptome: strănut, probleme respiratorii, dureri de gât şi de cap, dar şi mâncărimea ochilor.

„Am alergie şi am activitate în drum şi într-adevăr este o problemă. În pacul Valea Morilor, câteodată alerg dimineaţa şi este problemă cu această plantă şi lângă grădina Botanică, unde locuiesc. Aşa în centru, pe străzile muncipiului nu am observat.”

„Măsuri se iau în fiecare sezon, doar că această plată are aşa o proprietate, ea poate creşte de exeplu la Anenii Noi, dar cu vântul să fie adusă până la Chişinău.” Un risc mai mare de a dezvolta alergia la ambrozie o au persoanele cu istoric familial, cele cu astm sau alte afecțiuni alergice, susţin medicii.

LIDIA CORNOGOLUB, alergolog: „Comparând anii precedenţi cu anii trecuţi, numărul de frecvenţe, de adresări cu alergia la ambrozie practic revine la jumătate din adresările cu rinită alergică la general. Netratată la timp, pacienţii pot face complicaţii. De exemplu dacă, doii sau trei ani reacţia se manifestă pe mucoasa nasului şi ochilor, putem aştepta la o eventuală acutizare şi coborârea procesului inflamator mai adânc. Adică, paşcienţii pot face astm bronşic ca o complicaţie foarte severă.” Specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor susţin că cele mai mari suprafeţe cu ambrozie sunt în municipiul Chişinău.

VIOREL CHETRARI, şef, Direcţia protecţia plantelor, ANSA: „Prin locurile abandonate , la marginea întreprinderilor care nu mai funcţionează, unde nu se duc lucrări de combatere a acestei buruieni. Lichidarea completă nu este posibilă din considerentul că este o planta invazivă care se adaptează la orice condiţii climaterice. Este rezistentă la temperaturile înalte şi la lipsa de apă şi lucrările de combatere nu se duc până la stârpirea complete a plantei. ” Angajaţii de la Spatii Verzi spun că se luptă cu ambrozia încă de la începutul lunii mai. În acest timp au utilizat peste 50 de litri de ierbicid.

ION EFROS, şef, secţia Protecţia Plantelor, Întreprinderea Spații Verzi: „La moment patru hectare au fost combătute. Dintre care prin partea chimică am intervenit la două hectare, restul a fost prin cosire nimicite sau prin smulgere. Adresele unde am intervenit sunt str. Milestiu, parcul Valea Trandafirilor, strada Tudor Vladimirescu, grădina Botanică strada, bulevardul Mircea cel Bătrân.” Potrivit normelor legale, persoanele fizice care nu-şi curăţă terenurile de ambrozie riscă o amendă de 1.500 de lei, iar cele juridice - 6.000 de lei.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter