SOCIAL

VIDEO. Viticultorii şi vinificatorii, obligaţi să se înregistreze în Registrul Vitivinicol

Începând din acest an, toţi viticultorii şi producătorii de vin vor fi nevoiţi să-şi înregistreze suprafeţele în Registrul Vitivinicol digital. Sistemul oferă posibilitate producătorilor să-şi diversifice pieţele de desfacere şi va facilita accesul la pieţele europene.

Oficiul Naţional al Viei şi Vinului şi Agenţia Cehă pentru Dezvoltare au semnat astăzi ”Actul de acceptanţă privind darea în exploatare a Sistemului Informaţional Automatizat Registrul Vitivinicol”.

În registru vor fi obligaţi să se înregistreze toţi vinificatorii şi viticultorii cu plantaţii de peste 0,15 hectare, care vor să-şi vândă produsele pe piaţa internă sau cea externă.
 
Softul, gestionat de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, va contribui la sporirea calităţii strugurilor şi a vinului. Pentru că registrul va asigura transparenţa întregului proces tehnologic – de la struguri-marfă până la distribuirea produsului finit. Până în prezent, aproape 20 la sută din terenurile viticole au fost înregistrate în sistem.
 
Implementarea proiectului a costat aproximativ un milion de euro. Banii au fost oferiţi de Agenţia Cehă pentru Dezvoltare şi Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională.
 
Registrul Vitivinicol - rvv.gov.md - va deveni funcţional în 2018, când toţi vinificatorii şi viticultorii vor introduce datele în sistem. Implementarea softului creşte şansele viticultorilor şi vinificatorilor de a beneficia de preţuri mai accesibile, tehnologii moderne pentru creşterea calităţii şi optimizarea costurilor. Conform statisticii, în Republica Moldova există aproximativ 104 mii de hectare de viţă de vie pe rod, însă în realitate suprafaţa este cu totul alta, spun specialiştii. În 2016, în Moldova au fost produse vinuri în valoare de 2,6 miliarde de lei, cu 0,3% mai mult decât în 2015. La export au fost livrate vinuri de peste 1,8 miliarde de lei.