Social

În pădurile din Republica Moldova se fură ca-n codru. Ce spun autoritățile

În pădurile din Republica Moldova se fură ca-n codru. Ce spun autoritățile

În pădurile din Republica Moldova se fură ca-n codru. O recunosc autoritățile care, în urma controalelor de luna trecută, au prevenit o schemă de fraudare la Ocolul Sivlic Talmaza, raionul Ştefan Vodă, pusă la cale de angajaţii silvici şi inspectorii de mediu. Aceştia intenţionau să fure peste 300 de metri cubi de lemn, sau echivalentul a 50 de camioane. Autorităţile anunţă că după acest caz, verificările vor fi extinse la toate ocoalele silvice din Republica Moldova.

Controalele la Ocolul Silvic Talmaza au început pe 18 iunie şi urmează să fie încheiate la finele acestei săptămâni. Autorităţile de mediu au numărat copacii pe care pădurarii intenţionau să-i taie şi au constatat devieri majore în evidenţa contabilă.  

SERGIU LAZARENCU ministrul Mediului: „Urmarea a verificării a  unei suprafețe de 4,1 ha, care urmau să fie exploatate în toamna lui 2024 , s-a constatat o diferență de volum de 491 metri steri sau 344 m3, în valoarea 360 mii lei. Dar cu toate încălcările depistate în acest ocol silvic suma prejudiciului ar putea să depășească jumătate de milion de lei.”

Tentativa de fraudare ar fi fost pusă la cale de angajații ocolului, cei de la întreprinderea silvică şi de la Inspecţia pentru Protecţia Mediului. Autorităţile au refuzat să ne spună câte persoane sunt vizate, dar au confirmat că unii angajaţi au fost suspendaţi din funcţie pe durata anchetei.

ION  BULMAGA director, Inspectoratul pentru Protecția Mediului: „Urmează pe interior să constatăm cine au foste persoanele care au stat la baza acestor coordonări și au admis asemenea greșeli urmând a fi aplicate sancțiuni dure până la eliberarea din funcție.”

Conducerea Ocolului Silvic Talmaza, vizată direct în acest scandal, a refuzat să ne ofere un punct de vedere.

VASILE CARAGEA, şef, Ocolul Sivlic Talmaza: „Eu nu vă pot spune nimic,  acum merg controalele şi eu îmi cer scuze, intru într-o şedinţă.
- Păi cine este vizat? Dumneavoastră eraţi cu curent cu ilegalităţile care se făceau în ocolul sivlic?
- Nu, nu-s cu nimic la curent. Încă nimic nu se ştie precis.”

VICTOR DURBALĂ, director Moldsilva: „În perioada următoare vor fi demarate controale pe tot teritoriul țării, iar pe viitor ne propunem să asigurăm elaborarea și implementarea unor mecanisme d eevidență și  trasabilitatea lemnului.”

După finalizarea controalelor, materialele cu toate constatările sesizate, vorfi expediate procuraturii, care, potrivit procedurii, urmează să iniţieze un dosar penal.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter