Actualitate

Grecii vor lucra șase zile pe săptămână. Măsura a fost adoptată de noua legislație a muncii

post-img
imagine simbol

În timp ce multe companii din întreaga lume încearcp să reducă numărul orelor de lucru pe săptămână, în Grecia angajații au fost informați că, de acum înainte, vor lucra mai mult. Conform noii legislații a muncii, angajațiilor li se poate cere să lucreze sase zile pe săptămână. Oamenii sunt îngrijorați că noile reglementări le-ar putea afecta echilibrul dintre viața profesională și cea personală.

 


În Grecia noua legislație a muncii permite acum companiilor din sectorul privat să extindă săptămâna de lucru cu încă o zi. Noile reglementări vizează întreprinderile private care oferă servicii nonstop.

Guvernul Mitsotakis, susține că inițiativa a fost necesară din cauza populației în scădere și a lipsei de muncitori calificați. Sindicatele consideră măsura ca fiind una „barbară”.

Muncitorii vor avea posibilitatea să lucreze două ore suplimentare pe zi sau o tură adițională de opt ore, pentru care vor primi o compensație de 40% din salariul zilnic, sau 115% în cazul lucrului într-o duminică. Cu toate acestea, pentru majoritatea angajaților, mai ales cei tineri, este mai important echilibrul dintre viața profesională și cea personală.

Potrivit Eurostat, agenția de statistică a Uniunii Europene, grecii lucrează în medie 39,8 ore pe săptămână, mai mult decât orice altă țară de pe continent, depășind media europeană de 36,1 ore. Țările de Jos au cea mai scurtă săptămână de lucru, de 32,2 ore pe săptămână, respectiv 4 zile lucrătoare. Studiile privind săptămâna de lucru mai scurtă au demonstrat o creștere a productivității angajaților.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter