Politic

Expertul WatchDog Andrei Curăraru: „Deciziile mari ale UE pentru R. Moldova și Ucraina sunt îndepărtate”

post-img
Punctul pe AZi
Sursa foto: TVR MOLDOVA

„Pentru Republica Moldova și pentru Ucraina problema este până la urmă cum se soluționează acest conflict intern din cadrul UE. Această redimensionare a forțelor în cadrul Parlamentului European creează o dificultate mai mare pentru formarea noii Comisii Europene,” a declarat expertul WatchDog Community Andrei Curăraru, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

„Acum Ursula von der Leyen a ieșit la negocieri și cu verzii pentru a face o coaliție mai largă, iar o coaliție mai largă înseamnă o coaliție mai puțin stabilă. Dacă ai foarte multe partide cu viziuni diferite, de exemplu agenda verde, cel mai probabil că nu va fi implementată la maximum propus anterior. Astfel, chemând în coaliție și verzii, și socialiștii, și conservatorii din partidul popular european, face o guvernare care va avea un mandat foarte neclar. Fiindcă, fiecare va trage la propriile interese, obiective ș.a.m.d. În același timp, cel puțin pe exemplu lui Viktor Orban putem vorbi că, el luând un scor poate mai mic decât s-ar fi așteptat. Reîncepe cumva o turnură spre politica externă, destul de clasic pentru un lider autoritar atunci când are insuccese pe politica internă și să arate pe extern că este important și de asta poate și a plecat acum la Kiev, propunând acel armistițiu pentru începerea negocierilor, arătându-și cumva în continuare relevanța în procesul geopolitic de pe continentul european. Acestea favorizând și în procese mai largi de formarea a elitelor,” a spus Andrei Curăraru.

Totodată, expertul WatchDog a menționat că, Emmanuel Macron încearcă la fel să împingă cât mai mulți candidați din partea Franței ca să fie nominalizați încă de acest guvern, temându-se poate de faptul că următorul ar putea fi unul care ar putea avea cu totul o altă politică, decât o are el. 

„Dacă se reconfigurează o elită funcțională, în condițiile astea un pic mai slăbită decât era acum, s-ar putea să nu ne afecteze deloc, fiindcă deciziile mari care trebuie luate pentru R. Moldova și Ucraina sunt destul de îndepărtate. Dacă nu se configurează și am putea avea mai multe scrutine repetate în cadrul statelor europene sau guverne minoritare în diverse state ș.a.m.d. asta ar putea să ne afecteze inclusiv și la acele rapoarte anuale. A juca această extindere în scrutine repetate. ...Până când avem șanse bune să avem o comisie condusă de Ursula von der Leyen, cu un mandat destul de puternic, cu încă un susținător al R. Moldova și al Ucrainei,”  a mai adăugata Curăraru.

Ediția completă a emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA din 2 iulie o puteți urmări în continuare.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter